Κλιμακώνουν οι αγρότες διάσπαρτοι ανά τη χώρα

advertisement

Σε πλήρη εξέλιξη θα είναι από αύριο οι κινητοποιήσεις των αγροτών καθώς στον κόμβο Νίκαιας ετοιμάζονται να λάβουν θέση από αύριο το μεσημέρι εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Την απόφαση έλαβαν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες ιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Επίσης, δεύτερο μπλόκο στήνουν οι αγρότες στη Λακωνία, ενώ βρίσκονται ήδη στα διόδια Μαλγάρων οι αγρότες του Δήμου Δέλτα.

Τα τρακτέρ των αγροτών της Θεσσαλίας θα κινηθούν προς τον κόμβο Νίκαιας από σημεία προσυγκέντρωσης που έχουν οριστεί και στους τρεις νομούς.

Για τη διευκόλυνση των οδηγών, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο στις 12 το μεσημέρι, καθώς στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι και τον κόμβο Κιλελέρ θα απαγορεύεται η κυκλοφορία.

Το μέτρο θα ισχύσει για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την τακτοποίηση των γεωργικών ελκυστήρων εκατέρωθεν της ΠΑΘΕ.

Στα Μάλγαρα

Στα διόδια των Μαλγάρων βρίσκονται από σήμερα το απόγευμα οι αγρότες του Δήμου Δέλτα, που το πρωί είχαν κλείσει το λιμάνι της πόλης, για συμπαράσταση στην κινητοποίηση των αλιέων.

Οι αγρότες του Δήμου Δέλτα αποχώρησαν πριν από τις 5.00 το απόγευμα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα για να στήσουν το μπλόκο τους στα διόδια Μαλγάρων.

Όπως ανέφεραν, θα το διατηρήσουν για «όσο απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο».

Επίσης, απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους τους να ενισχύσουν τα μπλόκα και σημείωσαν ότι «ο αγώνας είναι κοινός και μας αφορά όλους, είτε είμαστε μεγάλοι είτε μικρότεροι».

Οι αλιείς από την πλευρά του στη συνέλευσή τους αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το Θερμαϊκό Κόλπο. Ωστόσο ανανέωσαν το ραντεβού τους με τη Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, όταν θα ανοίξει και έκθεση Agrotica.

Δεύτερο μπλόκο στη Λακωνία

Ο Αγροτικός Σύλλογος Μάνης ετοιμάζεται να στήσει το δεύτερο μπλόκο στη Λακωνία. Με ανακοίνωσή τους, αφού χαιρετίζουν το μπλόκο των αγροτών του Ευρώτα, κάλεσε όλους τους αγρότες, μέλη του και μη, να βγουν στους δρόμους και να στήσουν μπλόκο στην περιοχή της Λίμνης κοντά στο χωριό Αιγιές, επί της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου.

Όπως σημειώνει ο σύλλογος, μετά τις άκαρπες συζητήσεις και συναντήσεις με τους υπεύθυνους στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών, «η μόνη διέξοδός μας πλέον είναι κάθε ημέρα να εντείνουμε όλο και περισσότερο τον αγώνα μας και τις διεκδικήσεις μας. Έχουμε προτάσεις συγκεκριμένες. Καιρός να τις λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Ήρθε η ώρα. Αν όχι τώρα, πότε;»

Συνάντηση Αποστόλου με αγρότες

Συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια Ροδόπης στην Κομοτηνή, στο κτίριο της πρώην νομαρχίας, είχε με αγρότες από τη Ροδόπη και τον Έβρο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί, όταν οι αγρότες πολιόρκησαν τη νομαρχία και οι αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.

Εξερχόμενοι από τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέφεραν ότι ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και ότι θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του.

Μέχρι στιγμής, ο υπουργός δεν έχει φύγει από το κτίριο της νομαρχίας. Αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στον χώρο, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια επιχείρηση εξόδου του υπουργού και των συνεργατών του από την πρώην νομαρχία Ροδόπης.

Αποστόλου: «Οργανωθείτε επαγγελματικά»

Μιλώντας στην Κομοτηνή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κάλεσε τους αγρότες να οργανωθούν σε επαγγελματική βάση, διότι αυτό θα τους επιτρέψει να εμφανίσουν κοστολόγια και να πετύχουν απαλλαγές.

Όπως τόνισε, πρέπει να «καταλάβουν ότι θα πρέπει να οργανωθούν σε επιχειρηματική βάση. Αν οι αγρότες τηρώντας βιβλία εσόδων – εξόδων σήμερα στο σύνολό τους, εμφανίσουν όλα τα κοστολόγια που επιβαρύνουν την αγροτική δραστηριότητα, τότε μπορεί να φθάσουμε σε σημείο να μην υπάρχει φορολογητέα ύλη».

Εκτός ατζέντας το φορολογικό

«Το φορολογικό των αγροτών αυτή την ώρα δεν υπάρχει ως θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς» υποστήριξε ο υπουργός.

Αντιπαραβάλλοντας τα ποσά που πλήρωσαν ως φόρους οι αγρότες το 2013 και το 2014 και τις σχετικές προβλέψεις των φορολογικών ρυθμίσεων, υποστήριξε ότι σήμερα θα πλήρωναν περισσότερα από 550 – 560 εκατομμύρια ευρώ φόρο.

Και θύμισε ότι η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αμβλύνει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, απάλλαξε από τη φορολογητέα ύλη των αγροτών, με ρύθμιση που έφερε τον Ιούνιο του 2015, κοινοτικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα αντί για τα 560 εκατομμύρια που θα κατέβαλαν οι αγρότες ως φόρο εισοδήματος για το 2015 να πληρώσουν τελικά 183 εκατομμύρια και 30 με 40 εκατομμύρια επιπλέον που ήταν οι προκαταβολές.

Επώδυνες επιπτώσεις, αλλά…

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό των αγροτών ο Βαγγέλης Αποστόλου παραδέχθηκε ότι θα έχει επώδυνες επιπτώσεις για τους αγρότες. Ωστόσο τόνισε ότι «ενώ όλο το υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα όπως έχει καταντήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προβλέπει το 50% των συντάξεων να καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις συντάξεις του ΟΓΑ το αντίστοιχο ποσό που πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται στο 85%. Αυτό που η συμφωνία επιτάσσει είναι να γίνει εναρμόνιση με αυτό που συμβαίνει στους άλλους επαγγελματίες».

Σταδιακή αύξηση εισφορών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη παρέμβαση του υπουργείου προκειμένου το ποσοστό της αύξησης των εισφορών από το 7 στο 20%, να εφαρμοστεί σταδιακά σε τέσσερα χρόνια και ταυτόχρονα να υπολογιστεί με βάση το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, που σημαίνει μία αύξηση γύρω στο 60%.

Μάλιστα υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα πιέσει «για να μπει μια οροφή κάθε χρόνο που δεν θα ξεπερνάει ένα ποσοστό της τάξης του 8 με 10%. Οπότε, δεν θα έχει αυτές τις επιπτώσεις», κατέληξε.

Όριο στις κατασχέσεις επιδοτήσεων

Τέλος, ο Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών θα προωθηθεί υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία όσοι γεωργοί έχουν να λαμβάνουν μέχρι 5.000 ευρώ ποσού ενίσχυσης από τα κοινοτικά ταμεία, θα παρακρατείται έναντι των οφειλών τους στην εφορία το 10% του συνολικού ποσού. Σε ποσά από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ θα παρακρατείται το 20% και όσοι έχουν να λαμβάνουν πάνω από 10.000 ευρώ από ενισχύσεις, θα τους παρακρατείται το 50%.

Στόχος του μέτρου, να μπορούν οι αγρότες να αποκτήσουν πρόσβαση στη λήψη φορολογικής ενημερότητας, αλλά και θα ανακτήσουν μέρος της ρευστότητας τους για τις προσωπικές τους δαπάνες.