Το Ιράν θα απαγορεύει πλέον τη λέξη «κρασί» από τα βιβλία

advertisement

Στο στόχαστρο του υπουργείου, που είναι επίσης υπεύθυνο και για τα θέματα ισλαμικής καθοδήγησης, βρέθηκαν και άλλες λέξεις, όπως ονόματα ζώων που απαντούν σε άλλες χώρες του πλανήτη και ονόματα ξένων αξιωματούχων

 

Το υπουργείο Πολιτισμού του Ιράν αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση της λέξης «κρασί» σε όλα τα βιβλία που εκδίδονται στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Independent.

Στο στόχαστρο του υπουργείου, που είναι επίσης υπεύθυνο και για τα θέματα ισλαμικής καθοδήγησης, βρέθηκαν και άλλες λέξεις οι οποίες, κατά την άποψη των στελεχών του, μπορούν να χρησιμεύσουν ως «όπλα» στην «πολιτισμική επίθεση» που δέχεται η χώρα από τη Δύση. Αυτές περιλαμβάνουν ονόματα ζώων που απαντούν σε άλλες χώρες του πλανήτη (εκτός Ιράν) και ονόματα ξένων αξιωματούχων.

«Τα νέα βιβλία που εγγράφονται στην  υπηρεσία μας θα διαβάζονται σελίδα-σελίδα από το προσωπικό μας ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές που θα προωθούν τις αρχές της Ισλαμική επανάστασης, θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πολιτισμική επίθεση από τη Δύση και θα λογοκρίνουν οποιαδήποτε προσβολή απέναντι στους προφήτες. Οι λέξεις όπως το «κρασί», τα ονόματα ξένων ζώων καθώς και τα ονόματα ορισμένων ξένων προέδρων απαγορεύονται επίσης σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς», δήλωσε ο Mohammad Selgi, υπεύθυνος του Τμήματος εκδόσεων του ιρανικού υπουργείου πολιτισμού.