Έχουν αποτέλεσμα τα DVD γυμναστικής; Τι δείχνουν οι έρευνες

advertisement

Είναι πιο φτηνά από την εγγραφή σε ένα γυμναστήριο και επιπλέον, δεν χρειάζεται να σας δει κάποιος με φόρμες. Τα DVD γυμναστικής είναι αρκετά δημοφιλή και υπάρχουν χιλιάδες τέτοια στην αγορά. Εχουν όμως αποτέλεσμα; Μία μελέτη σε 10 «διάσημα» DVD γυμναστικής στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν μη ρεαλιστικές εικόνες γυναικών, οι περισσότερες αδύνατες, ενώ χρησιμοποιούν φράσεις όπως «Θα πρέπει να πεθαίνετε αυτή τη στιγμή». Αυτό, οδήγησε μία ερευνητική ομάδα του Oregon State University να αμφισβητήσει το αν οι άνθρωποι μπορούν πράγματι να αποκτήσουν καλή φυσική κατάσταση, με ένα DVD γυμναστικής.

Ο Μπράντλεϊ Κάρντιναλ, επικεφαλής αυτής της έρευνας, προειδοποιεί ότι ο συνδυασμός των υπερβολικών ισχυρισμών αυτών των DVD και η αποθαρρυντική φρασεολογία που χρησιμοποιούν είναι πιθανό να προκαλέσουν ψυχολογική βλάβη.

Όλα τα DVD τα οποία συμπεριέλαβαν στην έρευνά τους είχαν αποθαρρυντικές ατάκες- με ένα στα επτά σχόλια «κινήτρου» να είναι αρνητικό- οι οποίες συνήθως είναι χλευαστικές. Αντί να πουν «Κάντε όσα περισσότερα ”καθίσματα” μπορείτε», λένε για παράδειγμα «Αν δεν κάνετε 20 είστε ”κότα”», ανέφερε ο Κάρντιναλ μιλώντας στον Guardian. «Κάνουν τον κόσμο να αισθάνεται άσχημα», πρόσθεσε, αν και παραδέχθηκε ότι σε αυτά τα DVD υπάρχουν και θετικές δηλώσεις όπως «Μην αισθάνεστε άσχημα αν δεν τα καταφέρνετε ακόμη».

Επιπλέον, στα περισσότερα από αυτά υπάρχουν γυναίκες- μοντέλα, σημειώνει ο Κάρντιναλ ο οποίος δέχθηκε αρκετά υβριστικά email για την έρευνά του, από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι ένα DVD γυμναστικής άλλαξε τη ζωή τους. Συχνά, αυτά τα DVD στοχεύουν σε αρχάριους, αλλά ο Κάρντιναλ προειδοποιεί ότι πολλές ασκήσεις φαίνονται κατάλληλες για πιο προχωρημένους.

Υπάρχουν ελάχιστες έρευνες για το αν τα DVD γυμναστικής έχουν πράγματι αποτέλεσμα. Μία μελέτη κατέληξε ότι οι αγύμναστες γυναίκες νιώθουν χειρότερα με το σώμα τους όταν χρησιμοποιούν ένα τέτοιο, με γυμνάστρια που φορά αποκαλυπτικά ρούχα τα οποία τονίζουν το αδύνατο και γυμνασμένο σώμα της. Αλλη μελέτη σε 20 νεαρές γυναίκες κατέληξε ότι σχεδόν όλες είχαν περισσότερη ενέργεια σε ένα γυμναστήριο από ότι όταν χρησιμοποιούσαν ένα DVD γυμναστικής