Δεκάδες νεκροί σε πανεπιστήμιο στο Πακιστάν: Πυρ εναντίον φοιτητών-καθηγητών

advertisement

Το Γαλλικό Πρακτορείο μιλά για 21 νεκρούς και 50 τραυματίες – Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση

Ομάδα μαχητών εισέβαλε σήμερα σε ένα πανεπιστήμιο στο βορειοδυτικό Πακιστάν,ανοίγοντας πυρ κατά φοιτητών και καθηγητών, ενώ στη συνέχεια ακούστηκε ήχος από δύο εκρήξεις. Η επιχείρηση έλαβε τέλος, αφήνοντας πίσω 21 νεκρούς και 50 τραυματίες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση ανέλαβαν Ταλιμπάν.

 

Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Μπάτσα Χαν στην Τσαρσάντα, στη βορειοδυτική επαρχία Χίμπερ Παχτουνχούα και άνοιξαν πυρ εναντίον των φοιτητών και των καθηγητών στις αίθουσες διδασκαλίας και στους ξενώνες.

 

Ο καθηγητής Syed Hamid Husain έπεσε νεκρός από τη επίθεση

 

“Ξεκινήσαμε μια επιχείρηση μέσα στο πανεπιστήμιο και προσπαθούμε να διασώσουμε τους φοιτητές και το προσωπικό του εκπαιδευτικού ιδρύματος”, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Βαζίρ.

 

 

Το πανεπιστήμιο δεν είχε λάβει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή, “αλλά είχαμε ενισχύσει την ασφάλεια στο πανεπιστήμιο”, είπε αξιωματούχος.

Ο Σαμπίρ Χαν, λέκτορας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, είπε πως ήταν έτοιμος να φύγει από τον ξενώνα για το τμήμα όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.

 

 

 

 

 

 

“Οι περισσότεροι από τους φοιτητές και το προσωπικό βρίσκονταν μέσα στις τάξεις όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί”, είπε ο Χαν. “Δεν ξέρω τι συμβαίνει αλλά άκουσα έναν αξιωματούχο ασφαλείας να λέει σε κάποιον στο τηλέφωνο ότι πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί”, είπε.

Η χειρότερη επίθεση στη χώρα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 σε σχολείο της Πεσάβαρ, στο οποίο επιτέθηκαν Ταλιμπάν που σφαγίασαν περισσότερους από 150 ανθρώπους, κυρίως παιδιά, στη διάρκεια μιας επίθεσης που κράτησε πολλές ώρες.

Εκείνη η επίθεση, που είχε τραυματίσει τη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει εκστρατεία κατά του εξτρεμισμού στο Πακιστάν, με τον στρατό να εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον ένοπλων ομάδων στις περιοχές των φυλών.

Κατά συνέπεια ο αριθμός των επιθέσεων σημείωσε καθαρή πτώση το 2015. Ωστόσο, χθες, επίθεση αυτοκτονίας στην περιφέρεια της Πεσάβαρ κόστισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους.