(ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΜΠΕΝΤΕΝΙΤΗΣ:”Κίνδυνος λαθών σε δικαστικές αποφάσεις…από το λιγοστό προσωπικό στα Δικαστήρια Αιγίου”

advertisement

 

 

 

 

Έτοιμο «να εκραγεί», από την αφόρητη πίεση των υπηρεσιών του σε καθημερινή βάση, είναι το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου, αφού η μείωση των – κατά περίπτωση – υπαλλήλων του ξεπερνά κάθε προηγούμενο, από τότε που το «μεγαθήριο» της δικαιοσύνης, λειτούργησε, με όλες τις υπηρεσίες συστεγασμένες, αλλά με αριθμό που ξεπερνούσε τα σαράντα και πλέον άτομα, κατανεμημένα σε Πρωτοδικείο, Εισαγγελία, Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο.Παρά τις απανωτές διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών δικαστικών υπαλλήλων, τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους – ακόμα και όλη την προηγούμενη εβδομάδα – δεν φαίνεται να «ίδρωσε τ’ αυτί» της ηγεσίας του υπουργείου δικαιοσύνης, από το οποίο περιμένουν ακόμα την υλοποίηση της εξαγγελίας για διορισμό άνω των 600 ατόμων πανελλαδικά, το ίδιο και οι δικαστικοί λειτουργοί που επιθυμούν την ταχεία και πιο άρτια παραγωγή του δύσκολου έργου τους, δίχως αναβολές…αδυναμίας και επικίνδυνα «στραβοπατήματα».

 

«ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ»…ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ»

 

Η υπηρεσία στην οποία, λόγω των νέων μέτρων για τους δανειολήπτες και τη χρήση των ευεργετημάτων του  «νόμου Κατσέλη», όχι μόνο έχει φτάσει αλλά έχει ξεπεράσει τα όριά της, είναι το Ειρηνοδικείο Αιγιάλειας, όπου το οργανόγραμμα που είχε συνταχθεί τα προηγούμενα χρόνια προβλέπει συνολικά έξι (6) οργανικές  θέσεις Γραμματέων, σήμερα όμως υπηρετούν μόνο τρεις κι ένας με μη «μόνιμη» σχέση εργασίας. Απ’ αυτούς, μία ασκεί τα καθήκοντα της Προϊσταμένης τμήματος και οι υπόλοιπες καλούνται να εκτελέσουν όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα εργασιών, δηλαδή την τήρηση πρακτικών, την καθαρογραφή αποφάσεων, τις ένορκες βεβαιώσεις, τις διαταγές πληρωμής, την τήρηση αρχείων αλλά και την εξυπηρέτηση κοινού και δικηγόρων.

Και σαν μην έφταναν αυτά, οι υπάλληλοι επωμίστηκαν επιπροσθέτως και τον έλεγχο των  φακέλων για τα «κόκκινα δάνεια», με τους χρόνους να πιέζουν ασφυκτικά  και  το προσωπικό ν’ «αγκομαχά» για να προλάβει τις εκδικάσεις τους, μέχρι το 2019.

 

Ο  Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αιγίου, μόλις χθες, συνέταξε και απέστειλε   έγγραφο προς τον υπουργό δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στις δικαστικές υπηρεσίες του Αιγίου, βγάζοντας κυριολεκτικά «κραυγή αγωνίας» για το ασφαλές του έργου, αλλά και τα χρονικά περιθώρια στην απονομή της δικαιοσύνης.

Στην επιστολή, που έχει στη διάθεσή  της η «Π», αναλυτικά οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι, αναφέρουν, πέραν της παραπάνω «μαύρης»  κατάστασης στο Ειρηνοδικείο, αναλυτικά τα εξής:

– Για το Πρωτοδικείο Αιγίου: Υπηρετούν 11 γραμματείς και ένας επιμελητής δικαστηρίων επί συνόλου 15 οργανικών θέσεων γραμματέων και τεσσάρων επιμελητών. Οι υπάλληλοι του Πρωτοδικείου επωμίζονται και το μεγάλο έργο της εξυπηρέτησης κοινού και δικηγόρων. Συμπερασματικά, σ’ ένα μεγάλο Πρωτοδικείο, όπως αυτό του Αιγίου, η διεκπεραίωση των εργασιών του γίνεται με μεγάλη δυσκολία και κάτω από αντίξοες συνθήκες και θα πρέπει να δοθεί σύντομα λύση με την στελέχωσή του σε ανθρώπινο δυναμικό.

 

–  Για την Εισαγγελία Αιγίου: Επί συνόλου τεσσάρων οργανικών θέσεων Επιμελητών Δικαστηρίων, υπηρετεί μόνο μία Επιμελήτρια Δικαστηρίων. Είναι αδύνατον μία επιμελήτρια να διεκπεραιώσει όλες τις επιδόσεις των δικαστικών εγγράφων στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας η οποία περιλαμβάνει απομακρυσμένα χωριά, μεγάλες αποστάσεις  και γενικά είναι μια μεγάλη περιφέρεια και χωρίς τακτική συγκοινωνία σε κάποια χωριά της. Το πρόβλημα των επιδόσεων γίνεται μεγαλύτερο όταν υπάρχουν επείγουσες κλήσεις προς επίδοση σε απομακρυσμένα χωριά, με αραιή συγκοινωνία, την στιγμή μάλιστα που η επιμελήτρια δεν διαθέτει δικό της μεταφορικό μέσο.

 

– Για το Πταισματοδικείο Αιγιαλείας: Επί συνόλου τεσσάρων οργανικών θέσεων Γραμματέων και τριών Επιμελητών Δικαστηρίων, αυτή την στιγμή, μετά από αλλεπάλληλες συνταξιοδοτήσεις, υπηρετούν ένας Γραμματέας και ένας Επιμελητής Δικαστηρίων και αναμένεται η άφιξη μιας ακόμη υπαλλήλου κατόπιν μεταθέσεώς της, με σχέση εργασίας (ΙΔΑΧ). Ο ένας Επιμελητής Δικαστηρίων εκ των πραγμάτων και αυτός δεν μπορεί να διεκπεραιώσει όλες τις επιδόσεις των δικογράφων στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας. Εκτός αυτού ο παραπάνω δικαστικός επιμελητής αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί εντός του έτους.

 

Ν.ΜΠΕΝΤΕΝΙΤΗΣ

 

Στην καθημερινή προσπάθεια των υπαλλήλων, να προσφέρουν το κάτι παραπάνω και  να φέρουν εις πέρας το έργο τους, ο Πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Μπεντενίτης, ζητά  την  παρέμβαση της κυβέρνησης, λέοντας:  «Η λογική  που επιχειρούν κάποιοι να μας βάλουν ότι….«υπάρχουν και χειρότερα » δεν μας αγγίζει, αφού πιστεύουμε ότι τέτοιες λογικές προσβάλλουν το θεσμό της ίδιας  της δικαιοσύνης. Πιστεύουμε ότι ο δικαστικός υπάλληλος, διαχωρίζεται από τους άλλος εκ του Συντάγματος και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και ιδιαίτερα,  για το λόγω του ότι συμμετέχει ισότιμα στην απονομή της δικαιοσύνης, όπου εκπτώσεις και περικοπές δε χωρούν».Και ο κ. Μπεντενίτης, καταλήγει, με  δηλώσεις του , θίγοντας μία  ευαίσθητη και «επίφοβη»  πτυχής του προβλήματος. «Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής τα αντικείμενα εργασίας του Πρωτοδικείου είναι αδύνατον να καλυφτούν με το προσωπικό αυτό, αφού οι γραμματείς έδρας επωμίζονται δυσβάσταχτες συνεδριάσεις,  ο μεγάλος αριθμός των υποθέσεων που εκδικάζονται και η σοβαρότητά του ή και  το κατεπείγον πολλών (κακουργήματα, υποθέσεις που παραγράφονται κλπ), τους αναγκάζει άλλοτε να εργαστούν και πέραν του ωραρίου τους κι άλλοτε να διακόψουν για άλλη μέρα., με το αντικείμενο των ανακρίσεων, από ένα μόνο υπάλληλο, είναι δύσκολο να διεκπεραιωθεί σωστά, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης  και πολλά πιθανά λάθη…εις  βάρος πολιτών ή και δικαστικών λειτουργών».

 

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ο κ. Μπεντενίτης  στην Εκπομπή του ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4 , στην Εκπομπή “Δελτίο Τύπου” με τον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο