ΟΗΕ για το Ιράκ: Χιλιάδες σκλάβοι, εκτοπισμένοι και νέκροι από την ISIS

advertisement

Βία με θύματα αμάχους

 

Εικόνα κόλασης επί Γης σχηματίζει αναφορά των Ηνωμένων Εθνών για την δράση της τζιχαντιστικής ISIS στο Ιράκ, μιλώντας για χιλιάδες αμάχους νεκρούς, αρκετούς άλλους κρατούμενους σε συνθήκες σκλαβιάς -κυρίως από μειονότητες- και για αριθμό νεκρών και τραυματιών αμάχων που συνεχίζει να αυξάνεται.

Η αναφορά, υπό τον υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διαπιστώνει «πιθανή τέλεση εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και ενδεχομένως γενοκτονίας».

Η αναφορά δεν παραλείπει να σημειώσει ότι καταγράφονται και βιαιότητες από ομάδες πολιτοφυλακής που πολεμούν στο πλευρό της επίσημης ιρακινής κυβέρνησης, στις περισσότερες περιπτώσεις ως αντίποινα. Η διαμάχη στο Ιράκ κινείται και στον άξονα σιιτών-σουνιτών (συγκεκριμένα στο Ιράκ, η αρχική περιθωριοποίηση των σουνιτικών ομάδων είχε συμβάλει στην ενίσχυση της σουνιτικής ISIS).

Σύμφωνα με την αναφορά του ΟΗΕ, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2014 και 31ης Οκτωβρίου 2015, έχουν σκοτωθεί 18.802 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί 36.245.

Οι εκτοπισμένοι από τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας υπολογίζονται σε 3,2 εκατομμύρια -σχεδόν το ένα τρίτο παιδιά.

Επιπλέον, η ISIS θεωρείται ότι κρατά σκλάβους περίπου 3.500 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά από την κοινότητα των Γεζίντι αλλά και από άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες.

Υπογραμμίζεται τέλος ότι η τζιχαντιστική οργάνωση υπολογίζεται πως έχει στα χέρια της περίπου 800 παιδιά που έχουν απαχθεί από τη Μοσούλη και «εκπαιδεύονται» ως «μαχητές».