Ο Ολάντ κήρυξε τη Γαλλία σε κατάσταση «έκτακτης οικονομικής ανάγκης»

Ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκε να επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Γαλλίας και κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης».

 

O Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε ένα πλάνο 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των προσλήψεων και την ενίσχυση της χώρας ώστε να «προφτάσει» την ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία. Ομως, τα μέτρα που πρότεινε ήταν μετριοπαθή σε γενικές γραμμές, ενώ τόνισε ότι δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η εβδομάδα 35ωρης εργασίας.

Στην ετήσια ομιλία του ενώπιον κορυφαίων επιχειρηματιών, ο Ολάντ ανέλυσε τα πλάνα για την εκπαίδευση 500.000 ανέργων, μεγαλύτερη χρήση της μαθητείας και τη βοήθεια προς εταιρείες που προσλαμβάνουν νεαρούς εργαζόμενους. Η κυβέρνηση του Ολάντ πασχίζει να ενισχύσει την μακροπρόθεσμη στασιμότητα της γαλλικής ανάπτυξης ή να μειώσει τη χρόνια ανεργία, η οποία είναι περίπου στο 10% για χρόνια. Οι ελπίδες του να εξασφαλίσει μία πιθανή δεύτερη θητεία μπορεί να εξαρτώνται και από το αν οι θέσεις εργασίας αυξηθούν πριν από τις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Ο Ολάντ τόνισε την επείγουσα ανάγκη να αναβαθμιστεί ένα φιλικό προς της επιχειρήσεις μοντέλο της Γαλλίας, σε μία οικονομία χωρίς σύνορα και ολοένα περισσότερο βασιζόμενη στο διαδίκτυο. Τα μέτρα του περιλαμβάνουν τη χαλάρωση των αυστηρών κανόνων για τις ώρες εργασίας και ένα μπόνους 2.000 ευρώ προς μικρές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη να ενσωματωθούν οι νέοι από τα «προβληματικά» προάστια, ανάμεσά τους μειονότητες που είναι αντιμέτωπες με διακρίσεις σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας. Η υψηλή ανεργία στις κοινότητες Αφρικανών στη Γαλλία αντιμετωπίζεται ως ένας από τους παράγοντες που οδηγούν κάποιους νέους στον βίαιο εξτρεμισμό ή το εμπόριο ναρκωτικών. Κάποια από τα μέτρα που παρουσίασε ο Ολάντ θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης το οποίο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.

advertisement