Τσακαλώτος: Καλούμε το ΔΝΤ να μετάσχει στο νέο πρόγραμμα, αλλά να ξεκαθαρίσει τη θέση του

advertisement

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μέσα στη συμφωνία, παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

 

«Είμαστε συνεπείς με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καλούμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, έχοντας δίπλα του την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, και πρόσθεσε ότι «κατανοούμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη για να συμμετέχει στο πρόγραμμα και στο συνταξιοδοτικό και στο δημοσιονομικό και είμαστε ανοικτοί για κάθε συζήτηση και συμβιβασμό, να υπάρχει λύση».

Η Αθήνα είναι έτοιμη να συζητήσει το δημοσιονομικό αλλά και το ασφαλιστικό με το ΔΝΤ, με καλή θέληση, αρκεί, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, το Ταμείο να είναι διατεθειμένο να τελειώσει αυτή η συζήτηση σε εύλογο χρόνο. «Θα θέλαμε και το ΔΝΤ να καταλάβει ότι ο χρόνος είναι σημαντικός παράγοντας για εμάς, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο» τόνισε.

«Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μήνα που καθυστερείς δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα, το θεωρώ μεγάλο κρίμα και μεγάλη αδικία, είναι σαν κι εμείς και αυτοί να πυροβολούμε το πόδι μας» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Να ξεκαθαρίσει τη θέση του το ΔΝΤ»

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις του Ταμείο για του Ασφαλιστικό, δήλωσε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για κάτι τέτοιο. Μάλιστα, κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που εμφανίζονται ως διαρροές στον Τύπο από το Ταμείο είναι όντως δικές του διαρροές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.

«Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν όντως είναι δικές του διαρροές ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αισιοδοξία για τις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες με Ευρωπαίους ομολόγους του, στους οποίους εξήγησε γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος για την κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το χρέος.

Παράλληλα, όπως είπε, εξήγησε στους υπουργούς Οικονομικών τους οποίους συνάντησε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε δωδέκατη μείωση συντάξεων καθώς οι συντάξεις συντηρούν σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρες οικογένειες.

Ο ίδιος δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από την ανταπόκρισή τους και «τη θέληση να βρεθεί σύντομα λύση», ενώ υπογράμμισε ότι τους εξήγησε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από αυτά που αναμένονταν. «Εκφράστηκε η άποψη ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύση στα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Σε ό,τι αφορά στα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από τους εταίρους, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι πρόκειται κυρίως για το δημοσιονομικό και για το 2016 και για το Μεσοπρόθεσμο κάτι που αφορά φόρο εισοδήματος και αναλογιστικά στοιχεία για τις συντάξεις όπου οι αλλαγές θα δείχνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στα μέτρα που απομένει να διευκρινιστούν, ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ ως το 2018, θα περιλαμβάνεται και μια «καινούργια προσέγγιση για το φόρο εισοδήματος» χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό θα αφορά και τα εισοδήματα του 2015.

«Όχι σε ένα πρόγραμμα που δεν τελειώνει»

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την ανάγκη να αλλάξει σελίδα εγκαίρως η Ελλάδα, μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες, μαζί με τη συζήτηση για το χρέος, ώστε να βγει το πρόγραμμα. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα πρόγραμμα που δεν τελειώνει. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να αρχίσουμε συζητήσεις, να φτάσουμε στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία», δήλωσε.