Όλες οι εκτιμήσεις των οίκων για το πετρέλαιο – BlackRock: Στα 25 δολάρια το βαρέλι – Κάτω 10% η Wall Street

advertisement

Σε έκθεσή της η Morgan Stanley, υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται καν το ιρανικό πετρέλαιο για να μείνουν καθηλωμένες οι τιμές. Φτάνει από μόνη της η περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, ή μια πιθανή επιθετική υποτίμηση του κινεζικού γιουάν κατά 15%, για να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα επίπεδα των 20 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η Goldman Sachs σε σημείωμά της προς τους πελάτες της αναφέρει ότι η αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να στείλει τις τιμές του αργού πετρελαίου στα χαμηλά των 20 δολαρίων το βαρέλι, που θα έχει ως συνέπεια οι περισσότερες εταιρείες διύλισης να σταματήσουν την παραγωγή.

Η Bank of America-Merrill Lynch αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την μέση τιμή του brend φέτος στα 46 δολάρια ανά βαρέλι (από 50 προηγουμένως) και του αμερικανικού αργού στα 45 δολάρια ανά βαρέλι (από 48), σημειώνοντας παράλληλα πως δεν έχει συμπεριλάβει στο σενάριό της τον παράγοντα “Ιράν”.

Η Societe Generale χαμήλωσε τον πήχη στα 42,50 δολάρια ανά βαρέλι για το μπρεντ φέτος (από 53,75 προηγουμένως) και στα 40,50 δολάρια ανά βαρέλι για το αμερικανικό αργό (από 49,75). Συμπληρώνει όμως πως εφόσον επαληθευθούν οι φόβοι για αύξηση της προσφοράς λόγω ιρανικού πετρελαίου, τότε δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν οι τελευταίες προβλέψεις που κάνουν λόγο για διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου στα 25 ή στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση της τιμής του πετρελαίου στα 10 δολάρια το βαρέλι προβλέπει και η Standard Chartered, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το αργό πετρέλαιο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στον ορίζοντα “δεν φαίνεται να υπάρχει πάτος”. Συμφωνεί με αυτό και ο πρόεδρος του McGraw Hill Financial Institute, John Kingston ο οποίος προβλέπει πως οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν περαιτέρω και πως το πρώτο εξάμηνο του 2016 φαίνεται «πολύ άσχημο» για τις διεθνείς αγορές.

Αμέσως, μετά την επίσημη ανακοίνωση της ιστορικής συμφωνίας με το Ιράν, ο πρόεδρος της BlackRock, Larry Fink, σημείωσε ότι το πετρέλαιο μπορεί να δοκιμάσει ακόμη και την περιοχή των 25 δολαρίων το βαρέλι, ενώ προέβλεψε και περαιτέρω πτώση στις αμερικανικές αγορές της τάξης του 10%.