Δήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Εγκληματικής Δράσης της Τρομοκρατίας στην Ελλάδα

advertisement

Σήμερα, ημέρα μνήμης των θυμάτων της εγκληματικής δράσης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα θυμόμαστε και αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Εκφράζω την  εγκάρδια συμπαράσταση μου  σε εκείνους που ακόμη φέρουν τα σωματικά και ψυχικά τραύματα αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Αποτελεί δέσμευση  να στηρίξουμε τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Έχω κατ” επανάληψη αναφερθεί με παρεμβάσεις μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη σύγχρονη τρομοκρατική απειλή, που μεταβάλλεται συνεχώς και δείχνει να είναι πιο σύνθετη από ποτέ, πρωτίστως λόγω της ευρείας εξάπλωσης του διαδικτύου και της ανεμπόδιστης, μαζικής και κυρίως ανώνυμης διάδοσης ιδεών που αυτό πρεσβεύει. Η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που τροφοδοτεί την τρομοκρατία είναι στα δικά μας χέρια, στα χέρια των πολλών που ασπαζόμαστε τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και αγωνιζόμαστε για τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έχοντας προσωπική εμπειρία, ως συνήγορος υπεράσπισης των οικογενειών των θυμάτων της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ κατά το παρελθόν οφείλω να δηλώσω ότι η τρομοκρατία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ευθεία απειλή κατά της Δημοκρατίας. Τα θύματα και οι οικογένειές τους απαιτούν ειδικές ρυθμίσεις, χρειάζονται αναγνώριση και σεβασμό των δικαιωμάτων τους, έχουν ανάγκη από κοινωνική, οικονομική, πολιτική, ψυχολογική και νομική στήριξη. Η προστασία των θυμάτων τέτοιους είδους απάνθρωπων ενεργειών δεν πρέπει να περιορίζεται στα αυστηρά χρονικά πλαίσια μίας ποινικής δίκης, αλλά είναι απαραίτητο να παρέχεται εφ” όρου ζωής των θυμάτων. Γι” αυτό το λόγο υποστηρίξαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  την  θέσπιση μίας ευρωπαϊκής Οδηγίας, που θα αναγνωρίζει στην πράξη μια σειρά δικαιωμάτων και δεσμευτικές υποχρεώσεις των κρατών μελών της ΕΕ για τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων η οποια αποτελεί την   ελάχιστη αναγκαία αντίδραση της κοινωνίας για τη στήριξη όχι μόνο των ίδιων των θυμάτων αλλά και των οικογενειών τους. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τρομοκρατία πρέπει να έρθει μέσω περισσότερης δημοκρατίας. Η απάντηση στην τρομοκρατία πρέπει να δοθεί χωρίς φόβο και πανικό. Η θωράκιση των δικαιωμάτων των θυμάτων, των ηρώων αυτής της υπόθεσης, αποτελεί ισχυρό μήνυμα βασισμένο στην τήρηση των δημοκρατικών κανόνων.