Αυστηροί έλεγχοι στην Ηλεία για τη λειτουργία των ελαιοτριβείων – Δεκάδες καταγγελίες για μόλυνση

advertisement

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες στην Ηλεία για την μόλυνση ποταμών, ρεμάτων, ακόμα και θαλάσσιων περιοχών, τις τελευταίες ημέρες με το βλέμμα να στρέφεται στη λειτουργεία των ελαιοτριβείων.

 

Σε μια χρονιά μάλιστα όπου η παραγωγή είναι αυξημένη, άρα και ο όγκος των εργασιών, φαίνεται πως όλες οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν με την ίδια ευαισθησία. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, έχουν ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για το θέμα, ελέγχοντας όχι μόνο τις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν αλλά και άλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες και το Λιμενικό Τμήμα Κυλλήνης ζήτησε να γίνει έλεγχος σε θαλάσσια περιοχή του τομέα ευθύνης του για μόλυνση από ελαιοτριβεία.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας μίλησε για τις καταγγελίες που ξεκίνησαν προ 15νθημέρου, είτε από ιδιώτες, είτε από άλλες υπηρεσίες όπως το Λιμενικό Τμήμα Κυλλήνης, όπου διαπιστώνουν μόλυνση σε θαλάσσιες περιοχές, ποτάμια και χειμάρρους και άλλους επιφανειακούς αποδέκτες. «Πιθανή αιτία μόλυνσης είναι τα ελαιοτριβεία. Η υπηρεσία δεν μπορούσε παρά να σπεύσει για να κάνει το καθήκον της και ότι ο νόμος επιβάλει. Τις τελευταίες ημέρες έδωσα εντολή να ελεγχθούν όχι μόνο οι επιφανειακοί αποδέκτες για τους οποίους έχουμε καταγγελίες, αλλά και άλλα σημεία που εμφανίζουν σημάδια μόλυνσης. Από την περασμένη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Περιμένω και το τελικό πόρισμα για να δω τι ακριβώς συμβαίνει» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος.

 

Όπως τόνισε στις πρώτες διαπιστώσεις φαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει τηρηθεί η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος ή της δημόσιας υγείας και εκεί θα επιβληθούν τα νόμιμα πρόστιμα ή ότι άλλο προβλέπει ο νόμος. «Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα έχουμε και περαιτέρω κυρώσεις. Περιμένω το επίσημο πόρισμα της αρμόδιας υπηρεσίας για να έχω μια σαφή εικόνα». Ο κ. Γεωργιόπουλος δεν παραβλέπει το ότι φέτος είναι μια πλούσια χρονιά ελαιοκομικά και πρέπει να δουλέψουν τα ελαιοτριβεία, όμως χρειάζεται προσοχή από όλους, όπως επισήμανε. «Δεν είναι μόνο η παραγωγική δουλειά και ο οικονομικός κύκλος που πρέπει να γίνει, αλλά όλα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη νομοθεσία, την προστασία του περιβάλλοντος και τη υγεία των πολιτών».