Ένας αναπάντεχος σύμμαχος του κ. Τσίπρα…

advertisement

Ένας αναπάντεχος σύμμαχος του κ. Τσίπρα…

Του Κώστα Στούπα-1) Ένας αναπάντεχος σύμμαχος του κ. Τσίπρα…

Η τύχη βοηθάει τους πρωτάρηδες λένε οι χαρτοπαίχτες. Στις επιχειρήσεις ενδεχομένως να βοηθά και τους τολμηρούς, ενώ στην πολιτική σίγουρα τους ατζαμήδες.

Πριν από λίγες μέρες το φημισμένο πανεπιστήμιο Harvard έδωσε την πρώτη θέση για τις 10 χειρότερες διαπραγματευτικές τακτικές του 2015 στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι.

Κατά την Καθημερινή: “Οι συντάκτες της λίστας κρίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε υπερβολικά επιθετικός, κάτι που προφανώς δεν έγινε αποδεκτό από την άλλη πλευρά και έτσι ο κος Τσίπρας οδηγήθηκε στο δημοψήφισμα και σε μια δυσμενέστερη συμφωνία για τη χώρα.

Ένας συγκαταβατικός τόνος θα βοηθούσε πολύ περισσότερο στα επικίνδυνα παιχνίδια και στις μπλόφες λένε οι συντάκτες της λίστας, προσπαθώντας να δώσουν το μάθημα της όλης ιστορίας…”.

Παρ’ όλα αυτά ο κύριος Τσίπρας το 2015 στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός καθώς οι ατυχείς χειρισμοί που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών,  τα capital controls, την εκτίναξη των κόκκινων δανείων είχαν μεν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, αλλά όχι όσες οι ρεαλιστές εκτιμητές ανέμεναν.

Δυο εξωγενείς και τυχαίοι παράγοντες εξομάλυναν τις συνέπειες με αποτέλεσμα το έμφραγμα να έχει αποφευχθεί προσωρινά, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει να διορίζει συγγενείς σε άχρηστες ΔΕΚΟ που ιδρύει γι΄ αυτό και μόνο το λόγο και να αυξάνει τους φόρους και τις εισφορές.

Οι δυο τυχαίοι παράγοντες που έδωσαν μια ανάσα στην οικονομία και εξομάλυναν την προσδοκούμενη ύφεση από το 2-3%, κοντά κάτω από το 1%, ήταν η μείωση της τιμής του πετρελαίου και η αυξημένη τουριστική κίνηση το 2015 που ξεπέρασε τα 26 εκατ. τουρίστες.

α) Στο 9μηνο του 2016 η Ελλάδα πλήρωσε για εισαγωγές καυσίμων σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας περί 9.009 εκατ. ευρώ έναντι 12.130 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Αυτό σημαίνει πως τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2015 είχαν να ξοδέψουν περισσότερα από 3.121 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δικαιολογεί τη μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης, πρόσκαιρη συγκράτηση της αύξησης της ανεργίας, πρόσκαιρη αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Μόνο στο τρίτο τρίμηνο του 2015 οι εκταμιεύσεις για εξαγωγές πετρελαίου έπεσαν στα 2.792 εκατ. ευρώ από 4.455 το 2014.

β) Το δεύτερο μαξιλαράκι που βοήθησε επίσης στην εξομάλυνση της δυσμενούς κατάστασης που δημιούργησε στην οικονομία η αριστερή διακυβέρνηση, ήταν η αυξημένη τουριστική κίνηση προς τη χώρα που ξεπέρασε τα 26 εκατ. ξένων επισκεπτών.

Αμφότεροι οι παράγοντες είναι εξωγενείς και δεν οφείλονται σε εξελίξεις ή αποφάσεις τις οποίες μπορεί να επηρεάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου οφείλεται στην καθοδική κλίση του πολυετούς κύκλου που ακολουθεί η τιμή. Όταν η τιμή διατηρείται για πολλά χρόνια σε υψηλά επίπεδα αυξάνεται η παραγωγή μέχρι που η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση και αρχίζει ο καθοδικός κύκλος, μέχρι που η προσφορά μειώνεται κάτω από τα επίπεδα της ζήτησης. Ένας κύκλος από τη χαμηλότερη τιμή στην υψηλότερη έχει συνήθως διάρκεια πάνω από 10 έτη και το αντίστροφο.

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης το 2015 οφείλεται στους ίδιους λόγους που οφειλόταν τα τελευταία χρόνια: στη μείωση των επισκεπτών προς τις ανταγωνιστές αγορές της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, λόγω της πολιτικής αστάθειας μετά την Αραβική Άνοιξη.

Χαρακτηριστικό της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα μας είναι πως η παραγωγική οικονομία η οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί και να χαράξει μια βιώσιμη διέξοδο από την κρίση χρεοκοπίας της χώρας, ελάχιστα έχει επωφεληθεί από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Οι εξαγωγές εμπορευμάτων π.χ. στο 9μηνο του 2015 έφτασαν στα 26.579 εκατ. ευρώ έναντι 29.241 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2014.

πιν

Αυτό σημαίνει πως ο παραγωγικός τομέας της οικονομίας παρά τη βοήθεια από την πτώση του ενεργειακού κόστους δεν κατάφερε να διατηρήσει το μερίδιό του στις διεθνείς αγορές. Μπορεί οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης των περιθωρίων κέρδους να μην έκαναν τις απολύσεις που θα χρειάζονταν να κάνουν για να μην γράψουν ζημιές, αλλά έχασαν μερίδιο στις διεθνείς αγορές…

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου επί της ουσίας λειτουργεί σαν ένας σύμμαχος της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως λειτουργούσε η υψηλή τιμή του πετρελαίου σαν ένας σύμμαχος των κυβερνήσεων Τσάβες-Μαδούρο στη Βενεζουέλα, Κίρχνερ στην Αργεντινή και Πούτιν στη Ρωσία.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αντί να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή αυτή συγκυρία να στηρίξει την επιχειρηματικότητα που θα εξομαλύνει την κατάσταση και όταν η τιμή θα αρχίσει να αυξάνεται, με την αύξηση των φόρων και των εισφορών επαναφέρει τον κίνδυνο μιας συνολικής οικονομικής κατάρρευσης στο προσεχές διάστημα του 2016 και 2017.

2) Σκουρλέτης-Eldorado: Αλήθειες, ψέματα και άγνοια

Από τον τοίχο του Vasileios Savvoulides στο φ/β…

“Ούτε καν δίνει φόρους στο κράτος!”, λέει ο Σκουρλέτης. Είναι έτσι; Ας το δούμε πιο αναλυτικά. Τα στοιχεία είναι από τους ισολογισμούς της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και η επεξεργασία τους, δική μου. Σχόλια:

πιν

1) Τη μοναδική φορά (2007) που είχε αξιόλογα κέρδη (κόκκινη γραμμή), έδωσε και τον αντίστοιχο φόρο στο κράτος (πορτοκαλί γραμμή) η επιχείρηση. Δεν είναι τυχαίο που ο Σκουρλέτης είπε ότι “…από το 2007 μέχρι σήμερα…”. Γιατί θέλει να ξεχάσει την καταβολή φόρου του 2007 η υπουργάρα μας; Ωστόσο, κάθε χρόνο παρότι είναι ακόμα ζημιογόνος η εταιρία, δίνει έστω και μικρό φόρο στο κράτος. ΠΩΣ να πάρεις μεγάλο φόρο από μια εταιρία η οποία βρίσκεται σε φάση επένδυσης άρα εμφανίζει ακόμα ζημίες; Από τον ουρανό θα πέσουν τα κέρδη ώστε να φορολογηθούν; Αφήστε τα λουλούδια να ανθίσουν και μετά θα δρέψετε τους καρπούς της ε(υ)φορίας.

2) Η εταιρία δίνει κάθε χρόνο 9,2 εκ. € (μ.ο.) για μισθούς και ασφαλιστικά ταμεία. (πράσινη γραμμή). Εκ των οποίων τα 1,4 εκ. (μ.ο.) είναι μισθοί που αντιστοιχούν σε κόστος αδράνειας (μπλε γραμμή). Δλδ αφορούν σε μισθούς για να κάθονται σπίτι τους οι εργαζόμενοι κατά τις περιόδους που οι ψευτοεπαναστάτες της Ιερισσού κλείνουν, καταλαμβάνουν και καίνε τις παραγωγικές της μονάδες. Τα τελευταία τρία χρόνια (2012-3-4) βλέπουμε ότι τα κόστη αδράνειας ουσιαστικά μηδενίσθηκαν, κάτι που σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι δούλευαν στο φουλ και όλη η επένδυση είχε πάρει τα πάνω της (όπως φαίνεται και σε άλλο σημείο του ισολογισμού, δλδ στην προμήθεια πάγιου παραγωγικού εξοπλισμού). Ωστόσο, ήρθε αυτή η εγκληματική ενέργεια των ΣκουρλετοΤσιρώνηδων για να ανακόψει αυτή την εξαιρετικά σπουδαία βιομηχανική επένδυση και να καταστρέψει την τοπική κοινωνία.