Εγκώμια Ντάισελμπλουμ:Σε τροχιά εξόδου η Κύπρος από το Μνημόνιο

advertisement

Με θετικά σχόλια για ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος έκλεισε το Eurogroup της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Η κυπριακή κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρόγραμμα με μεγάλο βαθμό ιδιοποίησης των μεταρρυθμίσεων (ownership), επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Το κυπριακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου» και «η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα αποφασίσει για το πώς θα πραγματοποιηθεί η έξοδος από αυτό» ανέφερε.

Τα σχόλια του Προέδρου ήταν εγκωμιαστικά για το σημείο που βρίσκεται η κυπριακή οικονομία, ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι απομένει η ολοκλήρωση, «τριών ή κατά άλλους δύο, προαπαιτούμενων», ώστε να έχει εξαντληθεί το σύνολο των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε ότι η δουλειά συνεχίζεται στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης, ώστε να ολοκληρωθούν τα τελευταία 3 prior actions, για τα οποία ο επίτροπος επεσήμανε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να ολοκληρωθούν. Τέλος, ο επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης ESM υπενθύμισε ότι με την ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης, η Κύπρος έχει λαμβάνειν 275 εκατομμύρια από το πρόγραμμα του ESM και 125 εκατομμύρια από το ΔΝΤ.

«Εργαζόμαστε στη βάση του σεναρίου ότι τα 3 prior actions θα ολοκληρωθούν». Σημείωσε δε πως το γεγονός ότι η Κύπρος πήρε μόνο 6,6 από τα 9 δις ευρώ του προγράμματος και δεν χρειάστηκε άλλα κεφάλαια, «είναι ενδεικτικό της κατάστασης της οικονομίας και του ότι η Κύπρος είναι μια ιστορία επιτυχίας».

Χάρης Γεωργιάδης: Ουσιαστικά απομένει ένα προαπαιτούμενο

Πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο, δηλαδή η προετοιμασία για ιδιωτικοποίηση της CYTA, για να ολοκληρωθεί το κυπριακό πρόγραμμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο Χ.Γεωργιάδης εξήγησε ότι αυτό πρέπει να γίνει ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και όλους όσοι παρακολουθούν την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

«Πραγματοποιήθηκε μια σχετικά σύντομη συζήτηση για την πρόοδο του κυπριακού προγράμματος στο Eurogroup», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια γενική εκτίμηση ιδιαίτερα θετική για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας και για την πρόοδο του προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης».

Επεσήμανε ότι «απομένει βεβαίως ένα ουσιαστικά προαπαιτούμενο για να έχουμε ολοκλήρωση όχι απλά του τελευταίου κύκλου αξιολόγησης, αλλά του ιδίου του προγράμματος».