Ντάισελμπλουμ: Η διατήρηση της Σένγκεν ζωτική για την οικονομική συνεργασία

advertisement

Η διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας στο χώρο Σένγκεν είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ευρωστία της ζώνης του ευρώ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πέμπτης.

 

Κληθείς από τους δημοσιογράφους να εξηγήσει τη σύνδεση μεταξύ της ζώνης Σένγκεν και του ευρώ, που έκαναν πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η διατήρηση της Σένγκεν είναι καίριας σημασίας για την πολιτική ιδέα της Ευρώπης και των ανοιχτών συνόρων της.

 

«Είναι κρίσιμο για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη της Ευρώπης» επισήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, υπογραμμίζοντας επίσης τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία ως προς την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι όλο και περισσότερα κράτη-μέλη λαμβάνουν μέτρα μεμονωμένα στα σύνορά τους, στις διαδικασίες ασύλου. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί -αυτό θα είναι ένα αρνητικό σπιράλ που γίνεται όλο και χειρότερο» σημείωσε από τις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Reuters.