Η μυστική συνάντηση Τόμσεν με Σόιμπλε στο Βερολίνο

advertisement

ΔΝΤ και Βερολίνο συζητούν για το ελληνικό χρέος και καθυστερούν την αξιολόγηση. Ισχυροποιημένος ο ρόλος του Ταμείου.

 

Αγωνία στην Αθήνα προκαλεί η παρουσία του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σχεδόν την ίδια ώρα που ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε υποδεχόταν χθες τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και ένα 24ωρο πριν το σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα.

Πληροφορίες του TheToc κάνουν λόγο για ένα εντατικό παρασκηνιακό παιχνίδι ζυμώσεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το ελληνικό ζήτημα που έχει δύο παραμέτρους: την ελάφρυνση χρέους και την πορεία της αξιολόγησης. Οι πληροφορίες φέρουν Τόμσεν και Σόιμπλε να συναντήθηκαν χθες με την συμμετοχή υψηλόβαθμων τεχνοκρατών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται να έχουν κάνει βήματα προόδου στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να επανέλθει το δημόσιο χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας, με άλλο λόγια δηλαδή στην ελάφρυνση χρέους που περιμένει η Ελλάδα.

Δημοσίευμα του Bloomberg επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζει αναφέρει ότι η επιεκφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχεδιάζει να έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στις 21 Ιανουαρίου, με αντικείμενο συζήτησης το ελληνικό χρέος.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός.«Αναμένεται να συζητήσουν τρόπους για να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο επίπεδο –ένας βασικός όρος για να συμμετάσχει περαιτέρω στο πρόγραμμα το ΔΝΤ» δήλωσε στο πρακτορείο η συγκεκριμένη πηγή.

Το ρεπορτάζ του TheToc λέει ότι ΔΝΤ και Βερολίνο βρίσκονται πολύ κοντά σε μία “λύση” για το ελληνικό χρέος που θα ικανοποιεί τόσο οικονομοτεχνικά το Ταμείο όσο και πολιτικά τα κοινοβούλια της Ευρώπης. Ωστόσο- και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο- κανένα μέρος του υπό επεξεργασία στο παρασκήνιο σχεδίου όπως φαίνεται δεν θα πέσει επισήμως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού και οι δύο πλευρές, ΔΝΤ και Ευρώπης, συνομολογούν ανοιχτά ότι αυτό πρέπει να συμβεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Πότε θα συμβεί αυτό; Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει μεταφέρει ως εικονα του ρεπορτάζ το TheToc: ότι δηλαδή οι δανειστές δεν βιάζονται να κλείσουν την αξιολόγηση γιατί δεν βιάζονται ούτε για την ελάφρυνση χρέους.

Αξιόπιστη πηγή από την έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον σημείωνε ότι πολύ δύσκολα πριν τον Απρίλιο να έχει ολοκληρωθεί η περίφημη πρώτη αξιολόγηση. Βασική αιτία αυτού είναι ότι οι πιστωτές είναι αποφασισμένοι να καθυστερήσουν την όλη διαδικασία πιέζοντας την Αθήνα να λάβει επιπλέον και πιο βαριά προαπαιτούμενα, αρχής γενομένης από την υπόθεση του ασφαλιστικού που τελευταίες πληροφορίες φέρουν την κα Βελκουλέσκου να έχει αναβάλει την άφιξη της στην Αθήνα για τις 18 Ιανουαρίου, όπως αυτή ήταν προγραμματισμένη. Ο λόγος είναι μεταξύ άλλων ότι το Ταμείο εμφανίζεται να απορρίπτει συγκεκριμένες καίριες πτυχές των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, καθιστώντας την όλη διαπραγμάτευση σε μετωπική σύγκρουση υπό άγνωστο χρονοδιάγραμμα.

Όλα αυτά την ώρα που το ΔΝΤ έχει ισχυροποιήσει την θέση του στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την πολλαπλή πολιτική στήριξη που του έχουν παράσχει όλες οι πλευρές- αμερικανική και ευρωπαϊκή- για την ανάγκη συμμετοχής του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, στον αντίποδα των απεγνωσμένων προσπαθειών της Αθήνας για πρόωρη απεμπλοκή της από το Ταμείο.