ΠΑΤΡΑ:Στο “πυρ το εξώτερον”…το δημοτικό σχέδιο αποτεφρωτηρίου νεκρών από τον Μητροπολίτη

advertisement

 

 

 

 

 

Συγκέντρωση στην Ακτή Δυμαίων (9:45) και πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνουν σύλλογοι του νοτίου διαμερίσματος για την πρόθεση του Δήμου Πατρέων να εγκρίνει τη χωροθέτηση κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στο βιοτεχνικό πάρκο.

«Για μια ακόμη φορά αγνοήθηκαν οι κάτοικοι του νοτίου διαμερίσματος» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες και προσθέτουν: «Ο Δήμος Πατρέων αποφασίζει την κατασκευή ΚΑΝ στην περιοχή μας χωρίς εμάς, συνεχίζοντας την υποβάθμιση του νοτίου διαμερίσματος για πολλοστή φορά με την κατασκευή αποτεφρωτηρίου. Θεωρούμε μέγα ολίσθημα εκ μέρους της δημοτικής αρχής το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε ως όφειλε το νότιο διαμέρισμα και κατ’ επέκταση τους τοπικούς συλλόγους. Φτάνει πια η μετατροπή της περιοχής μας και των κατοίκων σε πολίτες τρίτης κατηγορίας που θα υφίστανται κάθε απόφαση αδιαμαρτύρητα. Δεν θα γίνουμε Άουσβιτς. Ας κοιτάξουν και λίγο ψηλά τον Θεό και να αναρωτηθούν αν φτάνουν εκεί που απλώνουν τα χέρια τους».

Την αντίθεσή της εκφράζει η τοπική Εκκλησία σε σχέση με την καύση των νεκρών, σχολιάζοντας μάλιστα την πρόθεση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου για την καύση νεκρών στην Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη διαφωνία του με την καύση των νεκρών η οποία συνίσταται βέβαια στο γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι εντελώς αντίθετη με αυτό το θέμα, παρά το γεγονός ότι η δημιουργία αποτεφρωτηρίων προβάλλεται ως νομικό και όχι ως θρησκευτικό – ηθικό ζήτημα.

Η Μητρόπολη θεώρησε άκομψο να παρέμβει μέχρι στιγμής προς το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, για ένα θέμα που αφορά συνολικά τη δημοκρατική και προσωπική -σε μεγάλο βαθμό- επιθυμία και τελική θέληση των πολιτικών προσώπων που το απαρτίζουν, για την καύση.

Από την άλλη, όμως, ήδη ο Μητροπολίτης εξέφρασε προς τον δήμαρχο της Πάτρας πρόσφατα τη δική του διαφωνία και θέση πάνω στο θέμα αυτό, λαμβάνοντας σύμφωνα με πληροφορίες τη γενική απάντηση περί της «υποχρεωτικότητας» που θέτει σχετική νομοθεσία.

Όμως, η τοπική Εκκλησία αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις σχετικές αντιθέσεις της, οι οποίες κατά βάση είναι σε ευθεία αντίθεση με τις προθέσεις του Δήμου αλλά απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους πιστούς και στο χρέος που έχει απέναντί τους.

Σήμερα Πέμπτη, στις 10:30 στο κτίριο Λαδόπουλου, συνεδριάζει πάντως για πρώτη φορά μέσα στο 2016, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρών, με βασικό θέμα συζήτησης την έγκριση εγκατάστασης και λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών καθώς και Αποτέφρωσης Οστών στον ΒΙΟΠΑ της πόλης, στον Γλαύκο.