Συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης

advertisement

Με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου, Νικόλα Παπαδόπουλο, συναντήθηκε την Τρίτη ο νέος αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Παπαδόπουλός βρίσκεται στην Αθήνα για συναντήσεις με τη πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς θεωρεί ότι «είμαστε μπροστά σε κρίσιμες και δραματικές εξελίξεις».

Μετά την συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα, δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της ΝΔ για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει ότι το πρώτο του ταξίδι εκτός Ελλάδας θα είναι στην Κύπρο, όπως άλλωστε παραδοσιακά κάνουν οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί. Νωρίτερα, ο κ. Παπαδόπουλος είχε γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο επίσης δεν έγιναν δηλώσεις ή διαρροές, καθώς και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον σύντομο διάλογο που είχαν πριν την συνάντησή τους εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για την επίλυση του Κυπριακού. Επανέλαβε πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση στην Κύπρο, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν, δεν είναι νοητό, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης να τελεί υπό κατοχή».«Πρέπει να τελειώσει», είπε.

Υπογράμμισε, δε, το γεγονός ότι σε αυτόν τον αγώνα, οι κυπριακές δυνάμεις είναι ενωμένες για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση το κεκτημένο, θεσμικό και πολιτικό, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί αυτό, όπως σημείωσε, είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η επίλυση και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ύστερα από την επανένωση, θα πρέπει να έχει μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, και τότε ως κυρίαρχο κράτος δεν θα έχει ανάγκη από εγγυήτριες δυνάμεις. Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτά είναι αυτονόητα για τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους εταίρους μας, γιατί είναι ζήτημα που ξεπερνάει κατά πολύ την Ελλάδα και την Κύπρο. Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Εμείς θα είμαστε εδώ. Το ξέρετε ποια είναι η θέση της Ελλάδας».

Ο κ. Παπαδόπουλος, αφού μετέφερε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού για την καθολική υποστήριξη που δίνει ο ελληνικός λαός στους αγώνες της Κύπρου, ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Παυλόπουλο για τη στήριξή του στον αγώνα της Κύπρου.

Όπως τόνισε, «έχουμε μπροστά μας  δραματικές και κρίσιμες εξελίξεις» και συμπλήρωσε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ να υπάρχει μία συνεννόηση, συνεργασία, ακόμη και κοινή δράση των πολιτικών ηγεσιών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Επίσης, υπογράμμισε την πρόθεση της κυπριακής πλευράς να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί την Ελλάδα στους δικούς της αγώνες για την έξοδο από τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό λαό.