Ο Τσίπρας προετοιμάζεται για το πρώτο «debate» με τον Κυριάκο στη Βουλή

advertisement

Τέσσερις ώρες διήρκησε χτες η σύσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό. Από τις 7:00 μ.μ. μέχρι και τις 11:00 το βράδυ οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έθεταν ερωτήματα στον υπουργό Εργασίας για την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Στο Μαξίμου, την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν ευρέια κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα για το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση για την δημόσια διοίκηση στην Βουλή εντός των επόμενων ημερών. Στο συγκριμένο νομοσχέδιο θα είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα αντιμετωπίσουν την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επιλογή των προϊσταμένων και η αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο είναι τομείς που έχει επεξεργαστεί ο πρόεδρος της ΝΔ από την θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται σκληρή κόντρα στην Βουλή.

Η εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ φαίνεται ότι συνέβαλε στην συσπείρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στην συνεδρίαση της ΚΟ δεν εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες και αντιρρήσεις επί της προτάσεως για το ασφαλιστικό. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στο The TOC.gr «η εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ απομακρύνει- τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα – τα σενάρια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ή συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ και κάνει ορατό τον κίνδυνο της επιστροφής στην κυβέρνηση μίας σκληρής, νεοφιλελεύθερης δεξιάς, στην υποθετική περίπτωση που κάποιοι βουλευτές του κόμματος δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό».

Πυρετός προετοιμασιών για το νομοσχέδιο της δημόσιας διοίκησης

Το Μαξίμου προετοιμάζεται εντατικά για την σύγκρουση με την ΝΔ υπό την νέα ηγεσία της και στην πολύωρη χτεσινή σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους υπουργούς κ.κ. Ν. Παππά, Π. Σκουρλέτη, Ολ. Γεροβασίλη, Αλ. Φλαμπουράρη και Χρ. Βερναρδάκη, αναλύθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για την επιλογή διευθυντών και την αξιολόγηση προσωπικού που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στην βουλή.

Ο αρχικός σχεδιασμός να κατατεθεί στην Βουλή άμεσα ανατράπηκε και αποφασίστηκε να προηγηθεί υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη αλλά και συζήτηση στην ΚΟ του κόμματος προκειμένου οι βουλευτές της πλειοψηφίας να προετοιμαστούν κατάλληλα για την πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον αρχηγό της ΝΔ αφού είχε προετοιμάσει αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση την περίοδο που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είχε εισηγηθεί σύστημα αξιολόγησης που θα οδηγούσε ακόμα και στην απόλυση για όσους υπάλληλους λάμβαναν αρνητική βαθμολογία.

Η κυβέρνηση προτείνει ένα σύστημα αξιολόγησης που δεν έχει τιμωρητικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα και αναμένει σκληρή επίθεση από την ΝΔ για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων αλλά και γενικών γραμματέων στα υπουργεία καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ξεσκονίσει κάθε λεπτομέρεια της κυβερνητικής πρότασης. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου πριν αυτό κατατεθεί στην Βουλή.

Κατρούγκαλος: Θετικό κλίμα για το ασφαλιστικό στους εταίρους

Παράλληλα, το ασφαλιστικό απασχόλησε χτες την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όπου για τέσσερις ώρες οι βουλευτές του κόμματος υπεβλήθησαν σε πολιτικό μασάζ καταθέτοντας τις ερωτήσεις τους για κρίσιμες διατάξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αφορούσε το σχέδιο της κυβέρνησης που ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από τους δανειστές και δε αποτελεί τη τελική πρόταση που θα κατατεθεί στην βουλή. Στην σύσκεψη τονίστηκε ότι το τελευταίο οχυρό της κυβέρνησης και η απόλυτη κόκκινη γραμμή είναι η μη επιβολή περικοπών στις βασικές συντάξεις ενώ ο υπουργός δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το θέμα της μείωσης των εισφορών κατά 4% για το 20% περίπου των ελεύθερων επαγγελματιών που αναμένεται να καταβάλουν στα ταμεία τους περίπου το 34% των αποδοχών τους μαζί με τις εισφορές για επικουρικό. Παράλληλα αναζητήθηκαν τρόποι μείωσης των εισφορών για τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα μετά τις πιέσεις προς του βουλευτές της περιφέρειας. Ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει τα θέματα με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη τονίζοντας ότι υπάρχει θετικό κλίμα αποδοχής της ελληνικής πρότασης από τους ευρωπαίους εταίρους.