Άμεση αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές ανακοίνωσαν οι Καναδοί

advertisement

«Δώστε μας τις άδειες ή φεύγουμε» το μήνυμα της Eldorado Gold στην κυβέρνηση

 

Aναστολή των επενδύσεων της Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής, με την απόλυση σε πρώτη φάση 600 εργαζομένων ανακοίνωσαν οι Καναδοί, συνδέοντας την στάση που θα κρατήσουν στην επένδυση από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην χορήγηση των σχετικών αδειών για την υλοποίηση του έργου.

«Έχουμε καθήκον προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 600 εργαζόμενοι», ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ. Και συμπλήρωσε: «θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα. Εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν χορηγηθεί η άδεια τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης».

Πρόκειται για την πρώτη και ίσως τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ που κατεβάζει ρολά με τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, την στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να προσελκύσει νέους επενδυτές. «Αυτές οι επενδύσεις αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για όλους τους πιθανούς μεγάλους επενδυτές – εγχώριους και διεθνείς», παρατήρησε ο κ. Ράιτ, προσθέτοντας: «θα πρέπει να αποτελούν διαφήμιση για επενδύσεις στην Ελλάδα. Προσωπικά, είναι πολύ απογοητευτικό να είμαστε εδώ σήμερα και να σας μιλάμε για τα αντίθετα!».

Η Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι το υπουργείο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, κυρίως ως αποτέλεσμα του επηρεασμού τους από ομάδες αντιτιθέμενες σε επενδύσεις. Μόνο η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια! Το ποτήρι ξεχείλισε πέρσι, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέστειλε τις τεχνικές μελέτες του έργου, γεγονός που είχε επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της εταιρείας για την υλοποίηση της επένδυσης.

«Η Eldorado έχει υπάρξει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την Ελληνική κυβέρνηση και προς τις κοινότητες όπου βρίσκονται τα μεταλλεία μας», δήλωσε ο κ. Ράιτ, και πρόσθεσε: «όμως παρά ταύτα, από το 2012 έχουμε αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και λοιπών Δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων. Το 2015 το Υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα έρεισμα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να επιτύχουμε διάλογο σε διάφορα επίπεδα της Ελληνικής Κυβέρνησης – με τη στήριξη των σωματείων μας, των βιομηχανικών συνδέσμων στην Ελλάδα και της Καναδικής κυβέρνησης – ώστε να δώσουμε έμφαση στα κοινωνικο-οικονομικά πλεονεκτήματα των επενδύσεών μας».

Τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα για την μεγαλύτερη επένδυση στον εγχώριο ορυκτό πλούτο, καθώς την Τετάρτη, ο Πολ Ράιτ αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη. Καθοριστικό ακόμη ρόλο θα διαδραματίσει η αναμενόμενη, μέσα στο προσεχές διάστημα, η καθαρογραφή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής, σωματείων εργαζομένων και της Ελληνικός Χρυσός κατά της απόφασης Σκουρλέτη για την ανάκληση της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική

Όπως είπε ο κ. Ράιτ «η κατασκευή μεταλλείων απαιτεί κεφάλαια, προσόντα, χρόνο και συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Η ομάδα μας στην Ελλάδα έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να βοηθήσει τους εταίρους μας να καταλάβουν τα οφέλη των έργων μας προς την τοπική κοινότητα και τη χώρα. Έχουν επίσης επικεντρωθεί στο να αναπτύσσουν τη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε τα μεταλλεία μας υπεύθυνα, χρησιμοποιώντας βέλτιστες βιομηχανικές πρακτικές, σε συμμόρφωση με κανονισμούς ασφάλειας και περιβαλλοντικούς κανονισμούς και διατηρώντας συστήματα εντοπισμού, διαχείρισης, ελέγχου και αποκατάστασης πιθανών επιπτώσεων. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας για να αποδείξουμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να υπάρξει με υπευθυνότητα. Η επιτυχία μας στηρίζεται σε αυτό. Η Eldorado δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την ίδια δέσμευση για διάκριση όπως και στις άλλες δραστηριότητές της παγκοσμίως. Όμως στο τέλος της ημέρας, επενδυτές όπως εμείς έχουν ανάγκη από σαφήνεια στους κανονισμούς και αφοσιωμένους κυβερνητικούς εταίρους ούτως ώστε να οικοδομηθεί πραγματικά μία βιομηχανία από την οποία μπορούν όλοι να ωφεληθούν. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να βασιστεί στις υπάρχουσες πολιτικές, διαδικασίες και νόμους για να επιταχύνει τη χορήγηση των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά έργα.

Και οι δύο πλευρές δεσμευόμαστε από το νόμο. Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς, εργασιακούς και εμπορικούς κανονισμούς. Είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγήσει έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις ώστε να επιτρέψει στην επένδυση να επιτύχει.

Οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι όμηροι σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες. Ευελπιστούμε σε δίκαιες, μοντέρνες και διαφανείς ρυθμίσεις και στη συνεπή και παραγωγική υλοποίησή τους. Είναι γεγονός ότι οι σαφείς και δίκαιες ρυθμίσεις μας βοηθούν να κάνουμε τη δουλειά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ράιτ η μεταλλεία είναι μία από τις λίγες δραστηριότητες που μπορεί να μεταλλάξει τις κοινωνίες και να παράσχει ποιότητα ζωής στους ανθρώπους μαζί με άλλες βιομηχανίες. «Στη Χαλκιδική είχαμε αρχίσει να βλέπουμε την αναγέννηση της περιοχής με νέους ανθρώπους να μετακομίζουν εκεί για να καλύψουν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας όχι μόνο στην Ελληνικός Χρυσός αλλά και σε άλλες παράπλευρες της επένδυσής μας οικονομικές δραστηριότητες εντός του δήμου. Υπάρχει σημαντική προοπτική για την βόρεια Ελλάδα να λάβει ηγετική θέση στη μεταλλευτική δραστηριότητα προς όφελος όλων των κοινωνικών εταίρων. Όμως η Ελλάδα πρέπει να έχει την πολιτική βούληση και το κανονιστικό πλαίσιο για να μας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με την πλήρη υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου στην Ελλάδα».

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα η αξιοποίηση της υπεύθυνης ανάπτυξης των ορυκτών της πόρων. «H Ελλάδα είμαι μία χώρα με ανθρώπους με υψηλή μόρφωση, με καλά αναπτυγμένες υποδομές και πολύ μεγάλο ορυκτό πλούτο. Διαθέτει τα δομικά στοιχεία για να γίνει ένα εξαιρετικό μεταλλευτικό πεδίο. Επιπλέον, η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έχει αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους και κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίοι εφαρμόζονται στις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Και είναι αυτές οι θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίχτηκε η απόφασή μας να επενδύσουμε στη χώρα. Η Eldorado είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Ράιτ η Eldorado μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 700 εκατομμύρια δολ. στην κατασκευή και ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και πληρωμές φόρου 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Το υπόλοιπο έχει δαπανηθεί κυρίως για την πληρωμή των εργαζομένων και εργολάβων μας καθώς και σε Έλληνες προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε πενταπλασιάσει το εργατικό δυναμικό μας στη Χαλκιδική. Έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Εκτιμούμε ότι έχουν δημιουργηθεί άλλες 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία ως αποτέλεσμα της επένδυσής μας. Για παράδειγμα η Ελληνικός Χρυσός είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του λιμένος Θεσσαλονίκης. Τα έργα μας έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν γενιές Ελλήνων σε εργασίες υποστηρικτικές της οικογένειας σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

Το εισόδημα από τους φόρους και τις εξαγωγές που προκύπτει από την επένδυσή μας ωφελεί άμεσα τους ανθρώπους στην Ελλάδα με το να παρέχει στην Κυβέρνηση πόρους που είναι απαραίτητοι για τη στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών όπως είναι η υγεία και η παιδεία. Ενδεικτικά να σας υπογραμμίσω κάποια βασικά μεγέθη – βασιζόμενα στους αρχικούς προϋπολογισμούς, εκτός από τα οφέλη που προήλθαν από την ανάπτυξη των μεταλλείων μας στη Θράκη, αναμένουμε ότι, κατά τη διάρκεια ζωής των έργων της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός θα συνεισφέρει περίπου:

*1.0 δισεκατομμύριο ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση

*1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε μισθούς

*100 εκατομμύρια ευρώ σε τοπικά φιλανθρωπικά ιδρύματα

*150 εκατομμύρια ευρώ σε περιβαλλοντικές βελτιώσεις

*75 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε έργα υποδομής της περιοχής

*Περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές προς τοπικούς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.

*Και τέλος, σε φάση πλήρους παραγωγής το 2018, τα ετήσια έσοδα από τις εξαγωγές ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ περίπου θα βοηθήσουν τη χώρα στην πληρωμή των αγαθών και υπηρεσιών που εισάγει καθώς και στην αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος που έχει σήμερα η Ελλάδα»