«Βάλτωσε» η δημόσια περίθαλψη – Στο έλεος των ελλείψεων τα δημόσια νοσοκομεία

advertisement

«Πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη φαρμάκων», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ενώ τονίζει ότι δεκάδες καρκινοπαθείς έμειναν σήμερα χωρίς θεραπεία, στο νοσοκομείο «Λαϊκό»,κρούοντας απανωτά καμπανάκια κινδύνου μέσα σε 4 μήνες.

 

Υπενθυμίζουμε ανάλογες τοποθετήσεις του χρόνου που πέρασε από τους κατεξοχήν αρμόδιους υπουργούς:

 

Ανδ.Ξανθός: Ορατή η απειλή του μπλακ άουτ για το ΕΣΥ

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία όπως το «Ανδρέας Συγγρός» από το οποίο σήμερα έλειπαν 4 αντιρετροϊκά φάρμακα,σημειώνει.

 

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που δεν έχουν αποδεσμευθεί τα απαιτούμενα κονδύλια για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων τους προσθέτει ο Σύλλογος.

 

Παρόμοιο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί και τον περασμένο μήνα, με το υπουργείο Υγείας να διαβεβαιώνει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

 

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «αυτό ήταν ανακριβές καθώς διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων για τον μήνα Ιανουάριο».

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει, τον εμπαιγμό των γιατρών και των ασθενών». «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς το υπουργείο Υγείας, την αντιμετωπίζει με απαράδεκτη προχειρότητα και ανευθυνότητα», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

 

Ο ΙΣΑ προαναγγέλλει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να διασφαλίσει την προστασία της Δημόσιας Υγείας.