ΠΑΤΡΑ:Γέμισαν τα πινάκια με διαταγές πληρωμής στα Δικαστήρια…λόγω χρεών!

advertisement

 

 

 

 

 

Αύξηση κατά 40% παρουσίασαν οι διαταγές πληρωμής τη χρονιά που μας πέρασε, όπως αυτές καταγράφηκαν στα δικαστήρια της Πάτρας. Τα πινάκια του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου γέμισαν ασφυκτικά από υποθέσεις οφειλετών με αποτέλεσμα σε μια δικάσιμο να εκδικάζονται από 50 έως 60 δικογραφίες με το συγκεκριμένο οικονομικό αντικείμενο.

Η έλλειψη ρευστού στην αγορά από τον Ιούλιο και μετά επέτεινε το πρόβλημα με αποτέλεσμα πλέον η μια στις τρεις υποθέσεις που εκδικάζονται στο Ειρηνοδικείο ή το Μονομελές Πρωτοδικείο να αφορούν διαταγές πληρωμής.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον εμπορικό κόσμο. Εκδίδονται πολλές διαταγές πληρωμής. Είναι διάφορες περιπτώσεις, είτε για εμπορικές οφειλές είτε δάνεια. Το ζήτημα είναι ότι οι περισσότεροι που έχουν ακάλυπτες επιταγές είναι έμποροι και γι’ αυτούς δεν υπάρχει προστασία με το νόμο Κατσέλη, που αφορά τα φυσικά πρόσωπα. Οι έμποροι, δυστυχώς, δεν μπορούν να μπουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου. Είναι πολύ εξειδικευμένες οι περιπτώσεις προστασίας. Και πάλι αυτό εξαρτάται από τις διαθέσεις του δικαστή» σημειώνει η Βασιλική Αντωνάτου, δικηγόρος, που ασχολείται με φορολογικές υποθέσεις και υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι έχουν αρχίσει διαδικασίες πλειστηριασμών για οφειλές προς ιδιώτες και όχι προς τράπεζες, κάτι που καταδεικνύει το ασφυκτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στις μέρες μας.