Μπαν Κι Μουν: Πιο κοντά από ποτέ η διευθέτηση του Κυπριακού

advertisement

Αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού εκφράζει ο Μπαν Κι Μουν, σημειώνοντας ότι η διευθέτησή του είναι πιο κοντά από ποτέ.

 

Σε έκθεσή του, ο γ.γ. του ΟΗΕ σημειώνει ότι ενώ δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις, παρουσιάζεται μια «πραγματικά μοναδική ευκαιρία» για να επιτύχει τελικά η διαδικασία. Ακόμη, σύμφωνα με το ΡΙΚ, καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να διατηρήσουν την υπάρχουσα δυναμική, καθώς «οι συνομιλίες βρίσκονται σε ουσιαστική φάση και εξετάζονται βασικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια».

Ο Μπαν Κι Μουν επισημαίνει ότι οι προσεχείς μήνες παραμένουν ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν στους «σκληρούς συμβιβασμούς», που είναι αναγκαίοι για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης το συντομότερο.

Στην επτασέλιδη έκθεση, που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γγ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι, προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε περαιτέρω συγκλίσεις στα εκκρεμή ζητήματα για όλα τα κεφάλαια, ιδιαίτερα το περιουσιακό. Δηλώνει πεπεισμένος ότι η πρόοδος στο περιουσιακό θα οδηγήσει σε αυξημένη ετοιμότητα και τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Επίσης, σημειώνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, διότι απομένει ακόμα να γίνει ουσιαστική εργασία στις διαπραγματεύσεις.