Ρέντσι: Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να συγκινείται για τον μικρό Αϊλάν

advertisement

«Η ΕΕ δεν μπορεί να αρκείται στο να συγκινείται μπροστά σε εικόνες που σφίγγουν την καρδιά και συγκλονίζουν την ψυχή, όπως αυτή του πνιγμένου μικρού Σύρου πρόσφυγα, Αϊλάν Κουρντί», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του Τζόζεφ Μάσκατ στη Φλορεντία, ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να συγκινείται, πρέπει και να κινηθεί»

Ο κ. Ρέντσι συνέχισε λέγοντας: «Το γεγονός ότι ένας πατέρας προσπαθεί να επιστρέψει στο Κομπάνι για να θάψει την οικογένειά του, δεν οφείλεται σε λάθος της Ευρώπης». Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Όμως η Ευρώπη έχει καθήκον να δώσει μια ενιαία απάντηση που να βασίζεται στο ευρωπαϊκό δικαίωμα στο άσυλο, σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σε ευρωπαϊκά μέτρα επαναπατρισμού και σε μια συνολική στρατηγική στις χώρες προέλευσης».

Όπως είπε ο Ματέο Ρέντσι, «πιστεύουμε πως μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είτε η Ευρώπη θα δώσει μια απάντηση πολιτική με Π κεφαλαίο, είτε θα χάσει το γόητρό της».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «δεν είναι ώρα για δημαγωγία, αλλά για σοβαρή πολιτική» και ότι «αν ένα παιδί κινδυνεύει να πνιγεί, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το σώσουμε». Εξήγησε ότι περιμένει τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα.

Από τη πλευρά του ο Τζόζεφ Μάσκατ, επέμεινε στην αναγκαιότητα να τεθεί «μεσοπρόθσμα» ένα τέλος στο χάος στη Λιβύη, διότι «διαφορετικά θα επιδεινωθεί».