Σουλτς: Θα εξεταστεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στην ελληνική αξιολόγηση

Ο Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι τον ρόλο του Κοινοβουλίου στη διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής της νέας δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας, αναμένεται να εξετάσουν από κοινού ο ίδιος, σαν πρόεδρος του Ε.Κ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν  Κλοντ Γιούνκερ.

Συζητήθηκε ακόμα, το αίτημα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης του νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Ο κ. Σουλτς τόνισε ότι «το αίτημα του κ. Τσίπρα είχε θετική ανταπόκριση στη Διάσκεψη των Προέδρων», και σημείωσε ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, «ήδη από την προηγούμενη θητεία του το Ε.Κ. είχε τονίσει την ανάγκη να αποκτήσει ενεργό ρόλο στα προγράμματα διάσωσης των κρατών – μελών.

Ο κ. Σουλτς πρόσθεσε, ότι η Διάσκεψη των Προέδρων, με συντριπτική πλειοψηφία έδωσε εντολή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να εξεταστεί με ποιό τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία ελέγχου των προγραμμάτων.

«Θα ξεκινήσω συζητήσεις με τον πρόεδρο Γιούνκερ», δήλωσε ο κ. Σουλτς, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας.

Την επόμενη Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθεί το θέμα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.