Άμεσα οι παρεμβάσεις για λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών

advertisement

Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο

 

Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καπνού και βιομηχανικών καπνών, ενώ γύρω στις 10 Αυγουστου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικράτειας κ. Παναγιώτη Νικολούδη υπάρχει συνεννόηση με τους Θεσμούς για το τελικό κείμενο, παρα ταύτα δεν θα επικυρωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος διοτι δεν ειναι στα προαπαιτούμενα.

Επισης, οπως τονισε θα αποτελέσει και βάση για την αντιμετώπιση κάθε είδους λαθρεμπορίας και θα χρησιμοποιηθούν οι διαδικασίες ως… μπούσουλας για την αντιμετώπιση και αλλων εγκληματικών οργανώσεων.

Σημαντική, σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη, παρέμβαση ειναι το γεγονός οτι θα εξετάζει το δικαστήριο για τον αν θα επιβληθεί και ποινή, οταν για τις ίδιες παραβάσεις εχει επιβληθεί και δοιηκητικο πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται απο 5.000 εώς 100.000 ευρω.

Ο υπουργος υποστήριξε οτι περα απο το οτι θα ωφελήσει τα δημόσια έσοδα, θα επωφεληθεί κσι η αγορα διοτι οι καταναλωτές των λαθραίων τσιγάρων θα στραφούν στα νόμιμα. Τονισε δε οτι δεν θα υπάρξει σημαντικό κόστος για το δημόσιο ή τις επιχειρήσεις απο τις εν λόγω αλλαγες.

Βασικα σημεία:

– Δημιουργείται σύστημα ελέγχου κάθε δραστηριότητας της εφόδιακης αλυσίδας και κάθε προϊόν το καπνού που διακινειται εντός αυτής.

-Εισάγει νεο σύστημα αδειοδότησης κάθε δραστηριότητας

-Ιδρύονται δυο κεντρικές βάσεις δεδομένων στη Διευθνηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και ΦΠΑ της τελειώνειακης υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικων.

-Καταρτίζεται κεντρικό Μητρωο  Εφοδιαστικης Αλυσίδας Καπνού και βιομηχανικών καπνών με σκοπό τη ανίχνευση κσι διεύρυνση παράτυπων πρακτικών.

– Θα λαμβάνεται μοναδικός αριθμός μητρώο διακινητή καπνικων προϊόντων

-Εισαγωγή αυστηρού συστήματος ελέγχου των πωλήσεων καπνού και των προϊόντων που γίνονται μέσω Διαδικτύου.

-Εισάγεται σύστημα για το έλεγχο αυθεντικότητας

– Αντικατάσταση των γνωστών ταινιών φορολογίας με αλλες ενσημες ταινίες στις οποίες δεν θα πιστοποιείται απλώς η καταβολή των νόμιμων δασμών ή φόρων αλλα και η αυθεντικότητα. Θα υπάρχει και διασύνδεση με τη Γενικη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

– Ίδρυση εντός του ΣΔΟΕ ενος Ενιαίου Επιχειρηματικού Κέντρου Δίωξης του Λαθρρμποριου κσι θα “φακελώνει” τις παρατυπίες.

-Ιδρύεται Υπηρεσις Ανωνύμων Καταγγελιών

-Εκσυχρονιζεται το μυρωδικά σύστημα. Θα τιμωρείται εφεξής ως σοβαρή τελειώνειακης παράβαση με δοιηκητικο πρόστιμο μεχρι 30000 ευρω, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής θα τριπλασιάζεται , οποιαδήποτε παραβίαση των σχετικών με τις νόμιμες αδειοδοτήσεις διατάξεων οπως επισης και με την έγγραφη στα αντίστοιχα μητρώα. Ομοίως και η κυκλοφορία χωρις τις ενσημες ταινίες. για αυτη την πράξη θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο απο 40 μεχρι 100 ευρω. ανοιχτο το ζήτημα αφαίρεσης άδειας.

– Αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων για το αδίκημα της κυκλοφοριας καπνών χωρις την προβλεπόμενη ένσημα ταινια. Ειδικά οταν αυτη τελείται απο εγκληματική οργάνωση.