Κύκλοι υπ. Οικ.: Δεν έχει τεθεί θέμα δανείου – γέφυρας

advertisement

Διαψεύδουν από την κυβέρνηση πως οι θεσμοί έχουν θέσει ζήτημα για νέο δάνειο – γέφυρα, όπως διαρρέεται και γράφεται σήμερα Πέμπτη. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως η ελληνική πλευρά συνεργάζεται με τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής τους με στόχο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το 3ετές δάνειο από τον ESM.

Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Αυγούστου οπότε και η Ελλάδα οφείλει να καλύψει το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. της ΕΚΤ, με την κυβέρνηση να επιθυμεί τα χρήματα αυτά να έρθουν από το 3ετές δάνειο του ESM. Καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά και τα ανοιχτά θέματα αρκετά και σύνθετα, το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου – γέφυρα “μπαίνει” στην ατζέντα ως ένα σενάριο που κανείς ουσιαστικά δεν μπορεί να αποκλείσει.

Διότι, παρά την επιβεβαίωση από την εκπρόσωπο της Κομισιόν την Τρίτη πως είναι εφικτή η έγκαιρη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, δεδομένης της διάστασης απόψεων του ΔΝΤ με τους υπόλοιπους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM), ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως αυτό θα γίνει. Αν όντως δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 16- 17 Αυγούστου, τότε το δάνειο – γέφυρα θα μπει στο τραπέζι, και ας το απεύχεται τώρα η ελληνική πλευρά.

Κι έχει κάθε λόγο να το απεύχεται, καθώς μέρος των προαπαιτούμενων που έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική Βουλή με ορίζοντα το 3ετές δάνειο θα “κόλλαγαν” στη “γέφυρα”, κάτι που ενδεχομένως να σήμαινε νέα προαπαιτούμενα για το 3τές, όποτε αυτό τελικά συμφωνηθεί.