«Για λόγους ασφαλείας» η μετακίνηση των σταυρών από τις οροφές των εκκλησιών στην Κίνα

advertisement

Η εκστρατεία του Κομμουνιστικού Κόμματος να αφαιρέσει τους σταυρούς από τις οροφές πάνω από  1.200 κινεζικών εκκλησιών γίνεται «για λόγους ασφαλείας και ομορφιάς», ισχυρίστηκε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις Aρχές στην επαρχία Ζεγιάνγκ της Ανατολικής Κίνας ότι χρησιμοποιούν αυτή την εκτενή εκστρατεία για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του χριστιανισμού σε μια από τις πλέον εκκλησιαζόμενες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, η Κίνα έχει αυτή τη στιγμή περίπου 100 εκατομμύρια χριστιανούς, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα αριθμεί περί τα 88 εκατομμύρια μέλη.

Αφότου ξεκίνησε η κυβερνητική καμπάνια, στα τέλη του 2013, από εκατοντάδες τόπους λατρείας αφαιρέθηκαν οι φωτεινοί κόκκινοι σταυροί. Κάποιες εκκλησίες έχουν κατεδαφιστεί εντελώς, ενώ στους δημοσίους υπαλλήλους έχει απαγορευθεί να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Κάποιοι παρατηρητές υποψιάζονται ότι αυτή η εκστρατεία έχει την υποστήριξη του κινέζου προέδρου Ξι Τζινπίνγκ και πως ίσως αποτελεί ένα «πρόγραμμα-πιλότο» για μια μελλοντική καταστολή της χριστιανικής θρησκείας σε ολόκληρο το έθνος.

Ωστόσο ένας αξιωματούχος από το Γραφείο Εθνικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων της Ζεγιάνγκ ανέφερε στην κρατική εφημερίδα «Global Times» ότι η κυβέρνηση «έχει απλώς μετακινήσει τους σταυρούς για λόγους ασφαλείας».

«Γενικά μιλώντας, το προσωπικό των εκκλησιών και ο κόσμος είναι πολύ υποστηρικτικοί (σ.σ.: στο θέμα των μετακινήσεων)» τόνισε ο αξιωματούχος.