Εντατικοί έλεγχοι-Δεν διαπιστώθηκαν υπερτιμολογήσεις στα κυλικεία των πλοίων

advertisement

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην αγορά από το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Πειραιά, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή των νέων συντελεστών του ΦΠΑ, από τις 20 Ιουλίου.

Μετά από ελέγχους που έγιναν σε διάστημα μιας εβδομάδας, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα καταστημάτων εστίασης της περιοχής, αλλά και σε πλοία της ακτοπλοΐας διαπιστώθηκε ότι:

– στα κυλικεία πλοίων της ακτοπλοΐας δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις στις τιμές των προϊόντων που είναι σε διατίμηση, ενώ υπήρχε επάρκειά τους για το προγραμματισμένο δρομολόγιο.

– Το 44% των καταστημάτων (εστιατόρια, καφετέριες)  που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε πως δεν είχε αλλάξει τον τιμοκατάλογο, «απορροφώντας» εξ ολοκλήρου την αύξηση του ΦΠΑ.

– Το 56% των καταστημάτων είχε κάνει αλλαγές στους τιμοκαταλόγους.

Από αυτό το ποσοστό, τα μισά καταστήματα (28%) είχαν κάνει περιορισμένες αλλαγές σε λίγα είδη ή και σε ποσοστό μικρότερο της αύξησης του ΦΠΑ.

Τα υπόλοιπα καταστήματα διαπιστώθηκε ότι είχαν προχωρήσει σε ολική αλλαγή του τιμοκαταλόγου τους, με αυξήσεις σε όλα τα είδη, ακόμα και σε είδη που δεν είχαν αλλάξει κατηγορία ΦΠΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί καφέ μπαρ σε τουριστική περιοχή του Πειραιά, όπου είχαν γίνει αυξήσεις της τάξης του 10% στη τιμή ροφημάτων και γλυκών, ενώ είχαν αυξηθεί και οι τιμές των ποτών, παρά το γεγονός ότι σε αυτά ο ΦΠΑ ήταν ήδη στο 23%.