Τεχνικό πρόβλημα «απειλεί» την άμεση επαναλειτουργία του Χ.Α

advertisement

Ανοιχτό φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών εξαιτίας σημαντικού τεχνικού προβλήματος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών δεν μπορούν άμεσα να προσαρμοστούν, ώστε να δημιουργηθούν νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί για τους Έλληνες επενδυτές.

Σημειώνεται ότι οι νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι απαραίτητοι, καθώς οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «φρέσκο» χρήμα, για να αγοράσουν μετοχές, κάτι που απαιτεί τη δημιουργία νέων λογαριασμών.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Μποτόπουλου, το Χ.Α. αναμενόταν να ανοίξει ή σήμερα ή την Πέμπτη, με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις τράπεζες να προσπαθούν να βρουν λύση για το άμεσο άνοιγμα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκ μέρους των χρηματιστών για την αναμενόμενη λειτουργία του Χρηματιστηρίου με περιοριστικούς όρους για τους Έλληνες επενδυτές, καθώς δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς για αγορά μετοχών, με το Σύνδεσμο Μελών των Χρηματιστηρίων Αθηνών να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων.