ΕΚΑΕ: Τα Κέντρα Αποκατάστασης κινδυνεύουν από το 23% ΦΠΑ

advertisement

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας (ΕΚΑΕ) ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και να βρεθούν λύσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί το ζήτημα του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος πλήττει συθέμελα το Σύστημα Υγείας στη χώρα, όπως υποστηρίζουν.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Ένωση προτείνει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Η Αποκατάσταση ανήκει στην Πρόνοια, ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με ΦΠΑ, σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Εναλλακτικά, στην περίπτωση που ο συντελεστής παραμείνει στα σημερινά επίπεδα (23%) η Ένωση ζητά την ενίσχυση κατά 10% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα Κέντρα Αποκατάστασης και την παρακράτηση του αντίστοιχου ποσού από τις ΔΟΥ (ως ποσοστό ΦΠΑ επί του πληρωτέου, όταν αυτό καθίσταται πληρωτέο).

Η ΕΚΑΕ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως – όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της – την κυβέρνηση ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί ένα μέτρο που στρέφεται ουσιαστικά κατά των ασφαλισμένων, ένα οικονομικά αναποτελεσματικό μέτρο που θα υποβαθμίσει περαιτέρω το Σύστημα Υγείας της χώρας.

Η ΕΚΑΕ στην ανακοίνωση της αναφέρει:

«Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας. Οι υπηρεσίες υγείας αντιμετωπίζονται ως είδος πολυτελείας, με τον συντελεστή ΦΠΑ να αυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 13% σε 23%). Ειδικά όσον αφορά στο χώρο της Αποκατάστασης, όπου οι δημόσιες δομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, το νέο μέτρο θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΚΑΑ), ενός κλάδου που καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τις εθνικές ανάγκες σε υπηρεσίες Αποκατάστασης. Ενδεικτικό της κοινωνικά ανάλγητης και ανεύθυνης πολιτικής που ακολουθείται απέναντι στην Αποκατάσταση είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες, σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, λόγω της δυσκολίας ένταξής τους στην αγορά εργασίας. Ο ΕΟΠΥΥ, έχοντας δημιουργήσει έναν παγκοσμίας «ευρεσιτεχνίας» προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ΦΠΑ, αφού κουρεύει τα πάντα, θα πληρώνει ουσιαστικά μόνο το ΦΠΑ στο κράτος και μάλιστα με καθυστέρηση. Πρόκειται για πολιτική εξόντωσης των ελληνικών ΚΑΑ, που σύντομα θα απειλήσει της υπηρεσίες Αποκατάστασης με… εξαφάνιση».