Η μουσική στο στόχαστρο του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν

advertisement

Πάντοτε ανήσυχος για πιθανές απειλές κατά του καθεστώτος του, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να ενταθεί η λογοκρισία στη μουσική, απαγορεύοντας όχι μόνο τα ξένα τραγούδια αλλά και τα εγχώρια, όπως αναφέρουν πηγές εντός της Βόρειας Κορέας.

Το τμήμα Προπαγάνδας του κόμματος των Κορεατών Εργατών έχει ξεκινήσει την κυκλοφορία μιας νέας και εκτεταμένης λίστας απαγορευμένων τραγουδιών, με την οποία διατάσσεται η καταστροφή κάθε CD ή κασέτας που περιλαμβάνει απαγορευμένο υλικό, όπως επιβεβαιώνουν αρκετές πηγές.

Οι ανησυχίες ότι συγκεκριμένοι στίχοι θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τη λαϊκή αντίθεση στο καθεστώς φαίνεται να αποτελούν το κίνητρο γι’ αυτούς τους νέους περιορισμούς.

«Τα τοπικά τμήματα Προπαγάνδας βάζουν τους επικεφαλής να μαζεύουν τις κασέτες και τα CD από τα σπίτια των ανθρώπων και να τα ελέγχουν εξονυχιστικά» ισχυρίζεται μια πηγή που μιλάει μέσα από τη χώρα. «Αν βρεθεί έστω και ένα τραγούδι από την απαγορευμένη λίστα, αποτεφρώνουν όλο το υλικό» προσθέτει η πηγή.

Το σάουντρακ μιας βορειοκορεατικής παραγωγής, της ταινίας «Im Kkeok Jeong», για έναν ήρωα τύπου Ρομπέν των Δασών που έζησε τον 16ο αιώνα, βρίσκεται στη λίστα, αφού περιλαμβάνει τίτλους όπως «Take Action Blood Brothers» («Δράστε αδέρφια μας») και «To Get Revenge» («Για να πάρουμε εκδίκηση»). Ακόμη, ένα δημοφιλές τραγούδι, το «Nation of No Tears» («Έθνος χωρίς δάκρυα»), από τηλεοπτικό σίριαλ, έχει απαγορευθεί.

Παρ’ ότι πολλά από τα τραγούδια έχουν απαγορευθεί και στο παρελθόν, η οδηγία απαιτεί νέα μέτρα καθώς απαιτεί τη φυσική καταστροφή όλου του υλικού.