(ΦΩΤΟ)-ΓΡΗΓΟΡΙ:Θυρανοίξια ναού Αγίας Παρασκευής και Φεστιβάλ σταφίδας

advertisement

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, στο γραφικό Γρηγόρι Αιγιαλείας, το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 στις 20.00. Αρχικά, τελέστηκε ο Αγιασμός, στην συνέχεια τα Θυρανοίξια και ο Εσπερινός μετά αρτοκλασίας.

Στην τελετή προΐστατο ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Συμμετείχαν οι ιερείς π. Χαράλαμπος Γκίκας εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Γρηγόρι, π. Κωνσταντίνος Αβραμόπουλος εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Πανοράματος Αιγιαλείας και π. Νικόλαος Κίτσος εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Δημητρόπουλου Αιγιαλείας. O Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς κήρυξε το Θείο Λόγο, κατά τον οποίο, μεταξύ άλλων, συνεχάρη τους Γρηγορίτες που παρά τα δύσκολα «πέτρινα», όπως τα χαρακτήρισε, χρόνια, έκτισαν μία τόσο ωραία εκκλησία.

Την τελετή των Θυρανοιξίων παρακολούθησε πλήθος κόσμου που ήταν κάτοικοι του χωριού, κάτοικοι γειτονικών χωριών, πιστοί από το Αίγιο, την Πάτρα, κ.α.

Μετά την τελετή των Θυρανοιξίων, ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι, διοργάνωσε δεξίωση στην πλατεία του χωριού για όλους τους προσκεκλημένους και τους χωριανούς με χειροποίητα εδέσματα και ποτά που είχαν ετοιμάσει όλες οι νοικοκυρές του χωριού, με ιδιαίτερη φροντίδα και σε μεγάλη ποικιλία: Πίτες, φαγητά, γλυκά και οπωσδήποτε ντόπιο κρασί.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης επίσης προβλήθηκε φωτογραφικό υλικό του έργου της κατασκευής του ανωτέρου Ιερού Ναού. Αναφέρθηκαν ιστορικά στοιχεία του Ναού και πληροφορίες από ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού Γρηγόρι. Όπως, τα λόγια που χαρακτηριστικά ανέφερε ο ηλικιωμένος κάτοικος του χωριού Μοιραλιώτης Φώτης (πριν από λίγους μήνες, στη Θεία Λειτουργία πριν την αρχή της κατασκευής του έργου): «είχα ακούσει από τον πατέρα μου και άλλους ηλικιωμένους του χωριού (Δημητρίου Αντώνιο, Μιχαλόπουλο Ιωάννη κ.α.) ότι την εκκλησία αυτή αρχικά την έκτισε, κάποιο προηγούμενο αιώνα, ένας Οικονομόπουλος από το γειτονικό χωριό Βερίνο.

Ο άνθρωπος αυτός περνούσε συχνά από το συγκεκριμένο σημείο, όπως και όλοι που πήγαιναν τότε από το Βερίνο στο Αίγιο με τα ζώα τους. Κάποια φορά είδε όραμα την Αγία Παρασκευή και του ζήτησε να κτίσει την εκκλησία Της στο σημείο αυτό. Αρχικά δεν ανταποκρίθηκε λόγω φτώχειας, οπότε η Αγία Παρασκευή εμφανίστηκε πάλι μπροστά του λέγοντας «δεν μου έκτισες την εκκλησία» και τότε πλέον προχώρησε στην κατασκευή της». Τα ίδια στοιχεία αναφέρθηκαν, κατά την ανωτέρω Θεία Λειτουργία πριν την αρχή του έργου, και από άλλους κατοίκους του χωριού Γρηγόρι όπως ο Δημητρίου Κωνσταντίνος του Τηλέκλειτου κ.α.

Την Κυριακή το πρωί, 26 Ιουλίου 2015, εορτή της Αγίας Παρασκευής, τελέστηκε η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στον ως άνω Ιερό Ναό στην οποία επίσης προΐστατο και κήρυξε το Θείο Λόγο ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς.

Στο μεταξύ την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015 πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, η Κεντρική Εκδήλωση, του επετειακού 20ου Φεστιβάλ Σταφίδας 2015 στο Γρηγόρι Αιγιαλείας, που διοργάνωσε ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ».

Η βραδιά ξεκίνησε με το 16ο Ελληνικό παραδοσιακό χορευτικό πανόραμα, στην πλατεία του χωριού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι παρακάτω χορευτικοί όμιλοι, από την Αιγιάλεια και την Πάτρα, οι οποίοι παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη του Ελληνισμού, με παραδοσιακές ενδυμασίες και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό στη γεμάτη από κόσμο πλατεία του χωριού: Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιάλειας, Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών, Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Μεσσάτιδας Πετρωτού Πατρών «Ο Φίλερης».

Στη συνέχεια, ο Σύλλογος πραγματοποίησε απονομές αναμνηστικών διπλωμάτων και δώρων, στους υπεύθυνους των Χορευτικών Ομίλων και στους χοροδιδασκάλους.: Δημήτρη Αναγνώστου, Παναγιώτη Ζέρβα, Μάκη Τσουρέκη, Κωνσταντίνο Σιώμο, Μαρία Ζουροπούλου, Γιάννη Παναγιωτόπουλο, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου. Απονεμήθηκε το Φωτογραφικό Λεύκωμα με τίτλο: Μαύρη Σταφίδα Ο «Φρουτένιος Χρυσός» της Αιγιάλειας. Πρόκειται για ένα συλλεκτικό λεύκωμα, έκδοση του Συλλόγου Γρηγόρι, στο οποίο παρουσιάζονται, όλες οι εργασίες της καλλιέργειας, του τρύγου, της αποξήρανσης, της διάθεσης της Κορινθιακής σταφίδας.

Ακολούθησε δημοτικό λαϊκό γλέντι και χορός για όλους, με ζωντανή μουσική από ορχήστρα, το οποίο κράτησε μέχρι το πρωί.

Ο Σύλλογος Γρηγόρι «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ» προσέφερε στους επισκέπτες συσκευασμένη σταφίδα που ήταν προσφορά της Π.Ε.Σ. Α.Ε.Σ. Α.Ε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμότατος π. Χαράλαμπος Γκίκας Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Γρηγόρι, ο Αιδεσιμολογιότατος π. Νικόλαος Κίτσος Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Δημητρόπουλου, ο Αιδεσιμότατος π. Κωνσταντίνος Μοιραλιώτης Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λάκκας Πατρών, ο Αιδεσιμότατος π. Βασίλειος Ράπτης Εφημέριος Νεραντζιών, ο Αντωνόπουλος Αντώνιος από το Δασαρχείο Αιγίου, ο Χρυσανθόπουλος Ανδρέας πρόεδρος της Τ.Κ. Γρηγόρι, ο Χρήστος Δημόπουλος πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρηγόρι, ο Μητρόπουλος Γεώργιος πρόεδρος Αδελφότητας Φιλιωτών Καλαβρύτων, η Καραμάνου Παναγιώτα Κοσμήτορας Αδελφότητας Φιλιωτών Καλαβρύτων, ο Αγγελόπουλος Γεώργιος μέλος Διοικητού Συμβουλίου και εκπρόσωπος Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών, ο Αγγελόπουλος Αργύριος πρόεδρος Συλλόγου Κλειτορολευκασίων Καλαβρύτων, ο Πολυχρονόπουλος Θεόδωρος από το Σύλλογο Ιεροψαλτών, ο Γούσας Κωνσταντίνος πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης, ο Φωτόπουλος Νικόλαος, ο Μηλάτος Γεώργιος από τον Όμιλο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών, οι κάτοικοι του χωριού και πολλοί επισκέπτες.

Πραγματοποιήθηκε και λαχειοφόρος αγορά. Το Δ.Σ. του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Γρηγόρι Αιγιαλείας «O Άγιος Γρηγόριος» ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν και όσους παρευρέθηκαν στο φετινό επετειακό επιτυχημένο 20ο Φεστιβάλ Σταφίδας 2015.