ΣΥΡΙΖΑ: Σενάρια για διαρκές Συνέδριο ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο

advertisement

Την άμεση σύγκληση διαρκούς συνεδρίου έχει αρχίσει να σκέφτεται τις τελευταίες ώρες η πλευρά της πλειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ήταν πρόταση του Αριστερού Ρεύματος.
Σε μια προσπάθεια απεμπλοκής από την εσωκομματική εσωστρέφεια, συνεργάτες του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επανεξετάζουν τη στάση τους και ενδεχομένως τελικά να μην επιμείνουν στην πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου, αλλά διαρκούς -μάλιστα, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενδεχομένως το προσεχές Σαββατοκύριακο.


Βέβαια, στην περίπτωση που γίνει διαρκές συνέδριο, αποκλείεται το ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διαρκές συνέδριο θα τεθεί το θέμα της αποδοχής ή όχι της συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το γεγονός αυτό αυτομάτως γεννά μια σειρά από άλλα διλήμματα, όπως το ποιος θα πάρει την ευθύνη της διάσπασης, το αν θα γίνουν ή όχι εθνικές εκλογές και, τελικά, αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας θεωρούν ότι θα πρέπει να τελειώσει άμεσα η περίοδος της εσωστρέφειας, καθώς θεωρούν ότι από την πλευρά της μειοψηφίας έχουν σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης σε τέτοιο βαθμό, που ζημιώνει την κυβέρνηση.

Η παραπάνω πρόταση θεωρείται ένα σενάριο που συζητείται αυτή τη στιγμή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που ξεκίνησε στις 17:30. Μέχρι σήμερα, ήταν γνωστό πως έκτακτο συνέδριο επιθυμεί η πλειοψηφία και διαρκές η μειοψηφία.

Κλίμα έντασης και διαφωνιών

Η αντιπαράθεση γίνεται με επίκεντρο την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές: Η ηγεσία θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και να επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στον ESM, που θα εξασφαλίσει χρηματοδοτική ομπρέλα για τη χώρα την επόμενη τριετία, με αντάλλαγμα ένα σκληρό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πρόγραμμα.

Οι διαφωνούντες, κυρίως η αριστερή πτέρυγα, ζητάει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να μην υπογραφεί το συζητούμενο μνημόνιο, παρά να αναζητηθεί εναλλακτική λύση.

Η ηγετική ομάδα θεωρεί ως το καλύτερο πεδίο για να λυθούν οι διαφορές ένα έκτακτο συνέδριο, που μπορεί να συγκληθεί ακόμη και τον Αύγουστο, ή το αργότερο το Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή στις διαδικασίες και όσων μελών εντάχθηκαν στο μεταξύ -από το προηγούμενο συνέδριο του 2013- στο κόμμα.

Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει την άμεση σύγκληση της κεντρικής επιτροπής, που θα αποφασίσει για την ορθότητα ή όχι των επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου. Η ηγεσία αντιπροτείνει συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής μόνο για να αποφασίσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Η Αριστερή Πλατφόρμα θεωρεί ότι, εάν είναι να συγκληθεί συνέδριο, αυτό πρέπει να είναι το «διαρκές» συνέδριο, αυτό που έχει δηλαδή τη σύνθεση του 2013.

Ρυθμιστικό ρόλο στην αντιπαράθεση θα διαδραματίσει η κίνηση των «53», η οποία ήταν μεν στην προεδρική πλειοψηφία μέχρι τώρα, αλλά εσχάτως και εν όψει του νέου μνημονίου, ένα σημαντικό μέρος της έχει μετατοπιστεί και έχει σημεία σύγκλισης με την αριστερή πτέρυγα.

Αντιδρά μάλιστα και στη λήψη καταστατικών μέτρων για τους διαφωνούντες. Η στάση των «53» -από τους οποίους προέρχεται και ο γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης- θα κρίνει και την τελική έκβαση της μάχης στην Πολιτική Γραμματεία.