Το παρασκήνιο των μυστικών σχεδίων Βαρουφάκη αποκαλύπτει ο Γκάλμπρεϊθ στο Politico

advertisement

Αντάλλασσαν πληροφορίες με κρυπτογραφημένα email, ο κύκλος διατηρούνταν αυστηρά στενός και συναντιούνταν μακριά από τα ελληνικά κυβερνητικά κτίρια.

Ετσι λειτουργούσε η μυστική ομάδα εργασίας που δημιούργησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης για να προετοιμαστεί για μία έξοδο από το ευρώ, σύμφωνα με το Politico.

Τα μέλη της ήξεραν ότι η αποστολή τους ήταν ευαίσθητη, δηλώνει ένας από αυτούς στο Politico, αλλά δεν ήταν μία ανέντιμη εργασία, συμπληρώνει.

«Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το τι κάναμε, εκτός από το ότι γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε να παρερμηνευθεί», είπε ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος συντόνιζε την ομάδα για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η εντολή που είχε η ομάδα ήταν να προσπαθήσει να βρει απαντήσεις σε ένα σύνολο εξοργιστικών ερωτημάτων, τα οποία σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ περιελάμβαναν:

Πού θα έπρεπε να στρέψει την προσοχή της η κυβέρνηση αν αναγκαζόταν να ανέβει αυτό το βουνό;

Ζητήματα όπως ποια είναι τα αποθέματα καυσίμων;

Τι συμβαίνει με τα τρόφιμα;

Για πόσο θα διαρκούσαν οι ιατρικές προμήθειες;

Τέτοια πράγματα, τα οποία βέβαια δεν μπορούσαμε να ανακαλύψουμε γιατί αν αρχίσεις να ρωτάς, καταλήγεις να προειδοποιείς τον κόσμο ότι ετοιμάζονται πλάνα. Ομως οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να κάνουν αυτά τα ερωτήματα».

Η φύση των συζητήσεων απαιτούσε μυστικότητα.

«Το βασικό ήταν ότι κανείς δεν ήταν χαλαρός για το τι έλεγε στον οποιονδήποτε», είπε ο Γκαλμπράιθ. Πρόσθεσε ότι η ομάδα αποτελούνταν από «4-5 άτομα», αν και μόνο ο ίδιος και ο Βαρουφάκης κατονομάστηκαν. Οταν ρωτήθηκε αν αυτή η μυστική ομάδα χρησιμοποιούσε λέξεις- κωδικούς, γέλασε.

Οπως έγραψε στο blog του πρώην υπουργού ο Γκάλμπρεϊθ τη Δευτέρα, ο ίδιος εργαζόταν αμισθί, χάρη στη φιλία του με τον κ. Βαρουφάκη «και το σεβασμό μου για το θέμα του ελληνικού λαού». Ο Αμερικανός οικονομολόγος και η σύζυγός του έχουν κάνει διακοπές μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη και την Δανάη Στράτου, στην Αίγινα.

Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ έγιναν καλοί φίλοι όταν ο Ελληνας οικονομολόγος έκλεισε διετή συνεργασία για το University of Texas το 2013. Ο Γκάλμπρεϊθ είχε γνωρίσει και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Οστιν με τη σύζυγό του, κατά την παραμονή του κ. Βαρουφάκη εκεί.

Ομως, η μυστική ομάδα ήταν υπό την ηγεσία του κ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γκάλμπρεϊθ.

«Δεν είχα απευθείας επαφή με τον Αλεξη (Τσίπρα) μετά από τα τέλη Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Αμερικανός. «Δουλεύαμε υπό τον Γιάνη (Βαρουφάκη) και εκεί τελείωνε το θέμα σε ό,τι μας αφορούσε. Δεν προσπαθούσαμε να εμπλακούμε με οποιοδήποτε τρόπο στις πολιτικές συζητήσεις στην Ελλάδα. Ηταν απλά ζήτημα παρασκηνιακής προετοιμασίας σε περίπτωση που η χώρα αναγκαζόταν να βρεθεί σε μία θέση στην οποία δεν ήθελε να είναι».

Σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ, η μυστική ομάδα εργασίας δεν εμπλεκόταν με τα σχέδια για το «χακάρισμα» των ΑΦΜ των Ελλήνων.

«Ηταν κάτι διαφορετικό από αυτό το άλλο ζήτημα που προκάλεσε πολύ θόρυβο», είπε.