Πιθανότατα την Πέμπτη το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

advertisement

Η συνεννόηση της ΤτΕ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά και βεβαίως την ΕΚΤ είναι συνεχής, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με το Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ευθύνη των οποίων είναι η οριστική εισήγηση για το πλαίσιο επαναλειτουργίας της κεφαλαιαγοράς προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο και το χρόνο επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

Η υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί πιθανόν σήμερα ή αύριο το πρωί. Ανάλογα με το χρόνο έκδοσής της θα αποφασιστεί και η ημέρα ανοίγματος του Χρηματιστηρίου. Δεδομένου ότι πρόθεση των Αρχών είναι να υπάρξει αναλυτική πληροφόρηση για τους ξένους και τους εγχώριους επενδυτές, η πιθανότερη ημερομηνία είναι η Πέμπτη 29 Ιουλίου.

Όταν επαναλειτουργήσει το ΧΑΑ, στη διαπραγμάτευση θα συμμετέχουν και οι τραπεζικές μετοχές αφού προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού μετά από αίτημα των εποπτικών Αρχών για την κατάστασή τους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε προ ολίγου την τελική εισήγησή της και αποδέχεται να επιβληθούν προσωρινοί περιορισμοί στην διακίνηση «παλαιού» χρήματος από τους Έλληνες επενδυτές για την αγορά μετοχών, αλλά να υπάρχει πλήρης ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς εκροής κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές.

Πρακτικά η αγορά θα ξεκινήσει με αποκλεισμένους τους εγχώριους επενδυτές που δεν θα μπορούν να μεταφέρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους στις ελληνικές τράπεζες για αγορά μετοχών, ούτε θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν θεματοφύλακα. Θα μπορούν να αγοράσουν μετοχές μόνο με νέο χρήμα, είτε κεφάλαια που θα μεταφέρουν από το εξωτερικό ή βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, τα πιστωτικά υπόλοιπα των κωδικών τους, μερίσματα κ.ά.

Ωστόσο, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ίσως απαιτηθεί ελαφρώς περισσότερος χρόνος προκειμένου να προετοιμαστούν τα συστήματα για να εξυπηρετηθούν οι επενδυτές, και για το λόγο αυτό δεν απέκλειαν τελικώς το άνοιγμα της αγοράς να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις και από τις τράπεζες ενόψει της επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών τους.