Τα 41 κλείνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

advertisement

Ξεκίνησε από μέλος της ΚΝΕ το ’90 και έφτασε πρωθυπουργός μετά από 25 χρόνια

 

Θυελλώδη τα φετινά γενέθλια εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και της διαμάχης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Τουλάχιστον περιπετειώδη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα φετινά γενέθλια για τον Αλεξη Τσίπρα ο οποίος στο πρώτο κεράκι της τέταρτης δεκαετίας της ζωής του βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες της διαπραγμάτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα 41 χρόνια βρίσκουν τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι της χώρας μια θέση που είναι άγνωστο αν ονειρευόταν όταν στην αρχή της δεκαετίας του ’90 ως μέλος της ΚΝΕ – τότε – συμμετείχε στο μαθητικό κίνημα κατά την περίοδο των καταλήψεων.

Η πορεία του στον στίβο της πολιτικής ως φοιτητής περιελάμβανε τη μετάβαση του σε σχήματα της ανανεωτικής αριστεράς ενώ διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και μέλος της συγκλήτου του ΕΜΠ. Ήταν, επίσης, μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ την περίοδο 1995-1997.

Η πορεία του στον προκάτοχο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Συνασπισμό, ξεκινά το 1999 όταν εξελέγη Γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 3ο Συνέδριο της Οργάνωσης το Μάρτιο του 2003.

Το επόμενο βήμα στην κομματική ιεραρχία αποτέλεσε η εκλογή του – στην πέμπτη κατά σειρά θέση – ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ στο 4ο Συνέδριο το Δεκέμβριο του 2004.

Πρώτη δοκιμασία στον δημόσιο πολιτικό στίβο η συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές του 2006 όταν εκλέχθηκε με 10,51% δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων, ως επικεφαλής της κίνησης “Ανοιχτή Πόλη”.

Η πορεία προς την εσωκομματική – σε πρώτη φάση – εξουσία είχε ξεκινήσει για τα καλά και σφραγίστηκε με την εκλογή του το 2008 από το 70% των συνέδρων στην ηγεσία του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας.

Ένα χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 2009, ο κ. Τσίπρας πέρασε το κατώφλι της Βουλής όταν για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής Α’ Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στη θέση του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος δεν κατέβηκε υποψήφιος.

Τον Ιούνιο του 2010, στο 6ο Συνέδριο του Συνασπισμού που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση των μελών της Ανανεωτικής Πτέρυγας, επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 75,6% έναντι 5,3% του αντιπάλου του Γιώργου Βλαχογιώργου (σε σύνολο 1038 ψηφοδελτίων, υπήρξαν 162 λευκά και 35 άκυρα ψηφοδέλτια).

Στις 14 Ιουλίου του 2013, στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχθηκε πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος του ενιαίου κόμματος με ποσοστό 74,08% έναντι της Σίσσυς Βωβού με ποσοστό 4,69%, του Παναγιώτη Ηλιόπουλου με ποσοστό 0,66% και 20,57% λευκών ψηφοδελτίων.

Στις 25 Ιανουαρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε νικητής των εθνικών εκλογών με ποσοστό 36,34% των ψήφων και 149 έδρες στη Βουλή. Για πρώτη φορά η Αριστερά καταγράφηκε στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.

Στις 26 Ιανουαρίου του 2015, ορκίστηκε με πολιτικό όρκο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρώτος ηγέτης της χώρας που έδωσε πολιτικό όρκο.