Χαϊκάλης: Ερωτες με τη συνοδό – φρουρό του

advertisement

«Η μπατσίνα που αγάπησα».Η πληθωρική κοκκινομάλλα που έκλεψε την καρδιά του δημοφιλούς κωμικού και νέου υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων.Ο τρόπος που υποδύεται τον εκάστοτε ρόλο του είναι ομολογουμένως αξιοθαύμαστος, ακριβώς διότι είναι αβίαστος και χαλαρός, σχεδόν αυθόρμητος. Εξ ου και ο Παύλος Χαϊκάλης, ο ηθοποιός Χαϊκάλης, είναι τόσο πειστικός – και άλλο τόσο δημοφιλής.

Οταν τα λόγια του είναι γραμμένα ή ακόμη και όταν καλείται να αυτοσχεδιάσει στο πλαίσιο κάποιου θεάματος, κατά το πλείστον κωμικού, ο Χαϊκάλης διαπρέπει. Κατέχει όσο πολύ λίγοι Ελληνες ηθοποιοί τον ιδιαίτερο κώδικα της υποκριτικής, κάτι που, ωστόσο, δεν φαίνεται να τον βοηθά στην πολιτική, μια «σκηνή» όπου, ως γνωστόν, απαιτείται, αν όχι μια άλλου είδους υποκριτική, τουλάχιστον ένας διαφορετικός κώδικας επικοινωνίας. Η πρόσφατη ατάκα του για την «πατάτα», η οποία έθεσε σε συναγερμό κάθε επίδοξο troll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι χαρακτηριστική αυτής της πλημμελούς εξοικείω­σής του με τη γλώσσα της πολιτικής.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία του -θρησκευτική για τον ίδιο- ως υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάπως αμήχανος και αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη που τον έφερε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κατέθεσε τη μνημειώδη δήλωση: «Εχω μεγάλη επίγνωση του τι αναλαμβάνω. Είναι μια καυτή πατάτα που πρέπει να την πάρω με πολλή αγάπη και, αν μπορώ, να τη δροσίσω». Με τις πατάτες, ως γνωστόν, μπορεί κανείς να κάνει πολλά, εύγευστα και μη, πάντως όχι να τις δροσίσει. Ας είναι, όμως, αυτή η μόνη «πατάτα» που θα κάνει ο Παύλος Χαϊκάλης στη θητεία του ως υφυπουργού σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα ευθύνης όσο είναι οι κοινωνικές ασφαλίσεις για την ελληνική κοινωνία.

 

 

Δυστυχώς, όμως, η έως τώρα πολιτεία του δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη και η πορεία που διέγραψε ως μετεωρίτης μέσα στην τριετία της ενασχόλησής του με την καθαυτή πολιτική δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Από το 2012, όταν και εξελέγη για πρώτη φορά, έως τη στιγμή που έλαβε το χρίσμα του υφυπουργού από τον Αλέξη Τσίπρα, το βιογραφικό του πολιτικού Χαϊκάλη είναι πλούσιο – παρόλο που αυτό δεν ήταν πάντα προς τιμήν του. Η γερμανική «Bild» εξεμάνη κατηγορώντας τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι υπουργοποίησε έναν «δεξιό λαϊκιστή που σύγκρινε τη Μέρκελ με τον Χίτλερ», ενώ οι Ελληνες προοδευτικοί -και, εννοείται, οι ορθόδοξοι αριστεροί, Συριζαίοι κ.ά.- εξεπλάγησαν με την απόφαση του πρωθυπουργού να εμπιστευτεί μια νευραλγική θέση της κυβέρνησης σε κάποιον που όχι μόνο καταψήφισε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, αλλά και εξέφρασε απροκάλυπτα την ξενοφοβική του άποψη δημοσίως, με τον ισχυρισμό ότι «οι αλλοδαποί φταίνε για την αύξηση της εγκληματικότητας και της ανεργίας.

Ελληνας δεν γίνεσαι, αλλά γεννιέσαι». Προηγουμένως, βέβαια, ο Χαϊκάλης είχε πρωταγωνιστήσει στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της περιόδου πριν από την ανάληψη της εξουσίας από την τρέχουσα κυβέρνηση, τον Δεκέμβριο του 2014, καταγγέλλοντας κάτι εξωφρενικό: ότι ο ίδιος είχε δεχτεί βολιδοσκόπηση για να εκποιήσει την ψήφο του στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προφανώς, σε σύγκριση με αυτό το «Χαϊκάλης γκέιτ» που στιγμάτισε τη δημόσια ζωή και εν μέρει επηρέασε τις εξελίξεις που οδήγησαν στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, οι εκάστοτε παρεκτροπές του Παύλου Χαϊκάλη -π.χ. η ακατάσχετη και εντελώς ανορθόγραφη χυδαιολογία του στο Twitter, οι ομηρικοί καβγάδες του με τον Αδωνη Γεωργιάδη κ.λπ.- χαρακτηρίζονται απλώς γραφικά συμβάντα. Βέβαια, τα γερμανικά ΜΜΕ που ενημερώνουν με μεγάλη επιμέλεια τον «φάκελό» του δεν ξεχνούν τις εθνικοπατριωτικές του εξάρσεις, τύπου «τα ίδια σκατά. Και πριν 40 χρόνια τους Γερμανούς πολεμούσαμε. Μόνο που τότε κάποιοι έλεγαν ΟΧΙ». Παρομοίως άκομψο ήταν και το χονδροειδές tweet που απηύθυνε προς την Ανγκελα Μέρκελ «καλωσορίζοντάς» την στην Αθήνα, με τη φωτογραφία ενός αγάλματος με έναν κολοσσιαίων διαστάσεων ορθωμένο σε πλήρη στύση φαλλό και τη φράση «κάποιος σ’ αγαπάει». Παρ’ όλ’ αυτά, το 2014 o Χαϊκάλης είχε πει το «mea culpa» όταν χρειάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε αμελήσει να συμπεριλάβει στη φορολογική του δήλωση ένα ποσό περί τις 55.000 ευρώ από κάποια επαγγελματική του δραστηριότητα.

Η αρχιφύλακας-σύντροφος

Θέλοντας, μάλλον, να τον πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα της χλεύης, κάποιοι Γερμανοί δημοσιογράφοι συνέκριναν τον νέο υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας με τον Αλ Μπάντι, τον κατά συρροή αποτυχημένο, τον αρχέτυπο loser πλην αξιολάτρευτο πρωταγωνιστή της αντικομφορμιστικής αμερικανικής σειράς «Παντρεμένοι με παιδιά». Για τον γερμανικό Τύπο η (υφ)υπουργοποίηση του Παύλου Χαϊκάλη χαρακτηρίζεται «σκάνδαλο». Ο ίδιος, όμως, προσήλθε με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του, όπως δήλωσε, και με διάθεση να αποδείξει ότι οι εντυπώσεις περί του ατόμου του μπορεί να είναι εσφαλμένες. Δήλωσε ότι θα αφήσει τις πράξεις του να μιλήσουν και δεν θα επιδοθεί σε μεγαλοστομίες, υποσχέσεις κ.ο.κ. – κάτι που, αναμφίβολα, είναι προς τιμήν του. Πέραν αυτού, όμως, ο Παύλος Χαϊκάλης έχει δείξει ότι δεν πτοείται από τις προκαταλήψεις, ότι δεν κάνει τη χάρη στις αντιλήψεις τρίτων να μπουν ανάμεσα στον ίδιο και τους εκάστοτε στόχους του. Και αυτό το έχει κατακτήσει κυρίως με τη διαχείριση της προσωπικής του ζωής: ο ανασχηματισμός και η ανάληψη καθηκόντων στην κυβέρνηση μόνο προσωρινά ανέβαλαν, ως ανωτέρα βία, τα σχέδιά του να παντρευτεί για τρίτη φορά. Η εκλεκτή της καρδιάς του ηθοποιού-υφυπουργού είναι η αρχιφύλαξ Μαρία Λύκου, η πληθωρική κοκκινομάλλα κυρία που συνοδεύει κάθε πρωί τον Παύλο Χαϊκάλη στο υπουργικό γραφείο του, πλέον, στην οδό Σταδίου. Γνωρίστηκαν πριν από τέσσερα χρόνια σε μια κοινωνική εκδήλωση και από τότε έγιναν αχώριστοι. Οπως λένε φίλοι του ζεύγους, «ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και από την πρώτη ματιά», επισημαίνοντας ότι όλο αυτό το διάστημα η αρχιφύλακας στέκεται διακριτικά στο πλευρό του. Οι κατά καιρούς δημόσιες εμφανίσεις τους, συνήθως για να παρακολουθήσουν κάποια θεατρική παράσταση ή την πρεμιέρα μιας κινηματογραφικής ταινίας, προσελκύουν φωτογραφικούς και τηλεοπτικούς φακούς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι Χαϊκάλης και Λύκου θεωρούνται από τα πιο ευτυχισμένα -και τα πιο αθόρυβα- ζευγάρια της εγχώριας βιομηχανίας του θεάματος.

 

 

Πηγη : protothema.gr