ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ:Μετρήσεις για τον Βιολογικό Καθαρισμό

advertisement

Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Κάτω Αλισσού:

Με ιδιαίτερη λύπη και ανησυχία διαπιστώσαμε μετά από το έγγραφο που παραλάβαμε την 15η Ιουλίου από την Διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ,μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ρέμα Μαλιαγκού στο σημείο της γέφυρας έξωθεν των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού της ΒΙΠΕ, όπως και μετρήσεις του βιολογικού καθαρισμού της κάτω Αχαΐας,  όσον αφορά τις πρώτες μετρήσεις έξωθεν των εγκαταστάσεων της ΒΙΠΕ και κάτω από το ρέμα οι μετρήσεις είναι απαγορευτικές ανησυχητικές με πολλά φορτία bod και cod καθώς πολλά φωσφορικά όπως βλέπετε και στις μετρήσεις που επισυνάπτουμε.

1)   Αυτοψία στο ρέμα Μαλιαγκούς

Κάνουμε την προσευχή μας που είναι καλοκαίρι και δεν βρέχει, γιατί δυστυχώς εάν έβρεχε και κατέβαζε το ρέμα και κατευθυνόταν στον ποταμό Πείρο, όλο αυτό το απαράδεκτο μικροβιολογικό χημικό φορτίο θα πήγαινε στην θάλασσα του Πατραϊκού, κατ’ επέκταση και τώρα που οι θάλασσες μας στην περιοχή μας είναι σε καλά επίπεδα, δεν μπορεί κάποιοι ασυνείδητοι εγκατεστημένοι ? να μην επεξεργάζονται τα λύματα τους ή να μην συνδέονται στον αγωγό της ΒΙΠΕ και να παρουσιάζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και να κινδυνεύει εκτός άλλων και ο υδροφόρος ορίζοντας!

Βεβαία για αυτά βασική υπεύθυνη και ένοχη για αυτή την κατάσταση είναι η ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ (όμιλος τράπεζας Πειραιώς ), όπου είναι υπεύθυνη να ελέγχει τους εγκατεστημένους, γιατί παίρνει χρήματα από αυτούς. Πρέπει να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, να ελέγχει  για τυχόν παράνομες συνδέσεις και οφείλει να εκσυγχρονισθεί και να αλλάξει τους αγωγούς που καταλήγουν στο ρέμα.

Ο σύλλογος μας έχει ζητήσει έγγραφα από τις μετρήσεις που κάνει κατά καιρούς η ΒΙΠΕ, αλλά μέχρι στιγμής μας εμπαίζει αναμένουμε για λίγο ακόμα αλλιώς θα καταφύγουμε σε ένδικα μέσα και θα απευθυνθούμε και στους ελεγκτές περιβάλλοντος. Θέλουμε ότι αποκτήσαμε με αγώνες για καθαρή θάλασσα να συνεχιστεί,  να κολυμπάμε σε καθαρές θάλασσες.

2)   Αυτοψία στον βιολογικό καθαρισμό της Κάτω Αχαΐας

Με ανησυχία διαπιστώσαμε ύστερα από τις μετρήσεις που είδαμε και 18η Ιούνη το έγγραφο της αυτοψίας, όπου παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα που άπτονται σε τεχνικά προβλήματα και στην ελλιπή παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό όλο το 24ωρο. Υπάλληλος υπάρχει μόνο πρωινά.

Όλα αυτά, ενώ η θάλασσες μας είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, μας δημιουργούν προβληματισμό και δεν μας κάνουν καθόλου να εφησυχάζουμε.

Ο βιολογικός της κάτω Αχαΐας που πριν 8 χρονιά είχε σοβαρότατα προβλήματα, δεν λειτουργούσε, και ο σύλλογος μας έκανε αγώνες και καταγγελίες ώστε να εκσυγχρονισθεί και να προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής. Αλλά αυτά που μας κοινοποιήθηκαν μετά την αυτοψία των υπηρεσιών της περιφέρειας μας κάνουν να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να μην να πισωγυρίσει, ερήμην του κόσμου και με την πρόφαση οικονομικών προβλημάτων, ο εκσυγχρονισμένος, αλλά με προβλήματα τώρα βιολογικός καθαρισμός, να μην μπορεί να αποδώσει.

Καλούμε τον δήμαρχο κύριο Νικολάου, να λύσει τα προβλήματα αυτά που δημιουργήθηκαν και να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την καλή λειτουργία του βιολογικού και σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Εμείς θα επανέλθουμε, να διαπιστώσουμε αν τα ανώτερο έχουν επισκευασθεί. Ζητάμε εδώ και δυο μήνες επίσκεψη στον βιολογικό και περιμένουμε απάντηση όπως οφείλει η αρμόδια υπηρεσία η ΔΕΥΑΔ.