ΠΑΣΟΚ: Πολιτικό σκάνδαλο η ομολογία Βαρουφάκη – Ο Τσίπρας να τον διαγράψει

advertisement

Τι ζητεί η Φώφη Γεννηματά

 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι από το ηχητικό ντοκουμέντο απορρέουν ποινικά κολάσιμες πράξεις

Ως «μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο» χαρακτηρίζει το Plan Β του Γιάνη Βαρουφάκη η κυρία Φώφη Γεννηματά και καλεί τον πρωθυπουργό να ενημερώσει για την προσωπική του ανάμειξη στο σχεδιασμό.

Με ερώτησή της ζητεί από τον κ. Αλέξη Τσίπρα είτε να διαψεύσει και να διαγράψει από το κόμμα του τον πρώην υπουργό Οικονομικών είτε να απολογηθεί για τις συνέπειες των μεθοδεύσεων που οδήγησαν σε νέο μνημόνιο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι από το ηχητικό ντοκουμέντο απορρέουν ποινικά κολάσιμες πράξεις και σημειώνει πως «ο κ. πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να σιωπά και να κρύβεται αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για “πρωτοβουλίες” συνεργατών του, αλλά και του αρμόδιου επί των Οικονομικών υπουργού του. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο».

Προσθέτει ότι: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για τους σχεδιασμούς του Plan B,  καθώς και για την προσωπική του ανάμειξη σε αυτούς. Και είτε να διαψεύσει και να διαγράψει τον κ. Βαρουφάκη, είτε να απολογηθεί ενώπιον του ελληνικού λαού για τις δραματικές συνέπειες των μεθοδεύσεών του», συμπληρώνοντας: «Όπως οφείλει να καταθέσει, όπως του έχω ζητήσει από τις 22/07, όλα τα σχετικά έγγραφα, με δεδομένη την ιδιότητά τους ως Δημοσίων Εγγράφων. Έτσι θα κριθεί το αν και το πόσο αξιόπιστη και ειλικρινής ήταν αυτή η διαπραγμάτευση, που επιβάρυνε τον ελληνικό λαό με θυσίες άνω των 14 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Όταν το θέμα του Grexit είναι ένας κίνδυνος ακόμη υπαρκτός, όταν οι διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση δεν έχουν ακόμη προχωρήσει, οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν απόλυτα, τις πραγματικές προθέσεις και τους στόχους της κυβέρνησης. Και φυσικά οι βουλευτές που καλούνται να ψηφίζουν επώδυνα μέτρα, για να εξασφαλισθεί η προοπτική εξόδου από την κρίση με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».

 

Η ίδια ρωτά τελος:

«α) Ποια ήταν (και τι περιελάμβανε) η εντολή που έδωσε στον κ. Βαρουφάκη για την επεξεργασία Plan B και με ποιο στόχο;

β) Ποια ήταν ακριβής σύνθεση, ποιες οι ενδιάμεσες αναφορές και ποια η τελική έκθεση της «ολιγομελούς ομάδας» που το επεξεργαζόταν;

γ) Αν και σε ποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις-προτάσεις κατέληξε η εν λόγω Επιτροπή και πότε και πώς του γνωστοποιήθηκαν;

δ) Ποια ήταν η δική του αντίδραση σε αυτές;

ε) Αν υπήρξαν προπαρασκευαστικές πράξεις ή αν είχαν αρχίσει να εκτελούνται πράξεις για την υλοποίηση του Plan B και ποιες;

στ) Παραμένει κατά την κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτος στόχος για τη χώρα η παραμονή στην ζώνη του Ευρώ και στην Ενωμένη Ευρώπη;».