Στο κόκκινο ο υδράργυρος για 72 ώρες: Θα δείξει έως και 42 βαθμούς Κελσίου

advertisement

Θα γίνουμε Αφρική

 

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από την άνοδο της θερμοκρασίας – Από το απόγευμα της Παρασκευής η πρώτη «ανάσα» δροσιάς

Την πιο ζεστή περίοδο του 2015 διανύουμε ήδη στην εβδομάδα που ξεκίνησε χθες. Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει σήμερα στους 39 βαθμούς ενώ το τριήμερο Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα φτάσει στις ηπειρωτικές περιοχές στους 40 και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στην «κατάρρευση» του μελτεμιού στο Αιγαίο από τις θερμές αέριες μάζες που έρχονται από την Αφρικανική ήπειρο.

Στις βορειότερες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στα ύψη με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ιδιαίτερα αισθητή θα γίνει η θερμοκρασία στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η θερμοκρασία θα συσσωρεύεται και από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως είναι για παράδειγμα τα air condition που ενώ δροσίζουν τους εσωτερικούς χώρους, θερμαίνουν το εξωτερικό περιβάλλον”.

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, το Θεσσαλικό κάμπο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Νοτιότερα, η υψηλή θερμοκρασία θα γίνει αισθητή κυριώς στη Λαμία, τη Λειβαδιά και τα περίχωρα.

Ούτε η Αττική θα ξεφύγει από τον καύσωνα τις επόμενες τρεις ημέρες σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό. “Ιδιαίτερα αισθητή θα γίνει η θερμοκρασία σε περιοχές της Αθήνας τις επόμενες τρεις ημέρες μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, που θα αρχίζει να δροσίζει. Οι περιοχές των δυτικών προαστίων θα πληγούν περισσότερο από τον καύσωνα”.

Ελάχιστα χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Όμως εξαιτίας της υγρασίας, και σε αυτές τις περιοχές, η θερμοκρασία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στους πολίτες.

Μείωση της θερμοκρασίας θα παρουσιαστεί από το απόγευμα της Παρασκευής καθώς οι ψυχρές θερμοκρασίες που θα φτάσουν από την Ευρώπη θα ρίξουν τη θερμοκρασία από 5 έως 6 βαθμούς Κελσίου προσφέροντας στους πολίτες όλης της χώρας ένα δροσερό Σαββατοκύριακο.