Σε τροχιά καθολικής επίσχεσης παροχής υπηρεσιών οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

advertisement

Προαναγγέλλοντας καθολική επίσχεση παροχής υπηρεσιών, απαντούν στο τελεσίγραφο του ΕΟΠΥΥ, για διακοπή των συμβάσεων τους εάν αμέσως δεν συνεχίσουν την εργασία τους, οι απλήρωτοι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, που δηλώνουν αμετακίνητοι στην διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, υποστηρίζοντας ότι λόγω των capital controls, οι προμηθευτές τους απαιτούν άμεσα την πληρωμή όλων των αναλωσίμων, κάτι που κάνει την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας σχεδόν αδύνατη, με ευθύνη του Οργανισμού και όχι δική τους.

Σε σχετική ανακοίνωση τους σε πανελλαδικό επίπεδο αναφέρουν:

«Στις κρίσιμες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας, οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούμε τους πολίτες απλήρωτοι για μήνες και χωρίς επαρκή διασφάλιση της νομιμότητας επί της παράτασης της σύμβασης μας, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετικό ΦΕΚ, έχοντας χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την τσέπη μας.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011, οι απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, οι τρέχουσες αμοιβές που δεν δρομολογούνται, έχουν φέρει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας.

Πολλαπλά κουρέματα, clawback rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταστήσει πρακτικά ζημιογόνα, όπως λένε, την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω της σύμβασης.

Και ενώ το 90% των ασφαλισμένων εξυπηρετούνται μέσω των συμβεβλημένων ιατρών, διαπιστώνεται αξιοσημείωτη ”αμνησία” όσον αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους ιδιώτες ιατρούς, απαξιώνοντας τη συμβολή τους και τη διασφάλιση ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)».