Ανάκληση 1,4 εκατ. οχημάτων από την Fiat Chrysler υπό τον φόβο… χάκινγκ

advertisement

Στην ανάκληση τουλάχιστον 1,4 εκατομμυρίων οχημάτων της στις ΗΠΑ προχώρησε η Fiat Chrysler εξαιτίας ανησυχιών σε θέματα ασφάλειας που ενδέχεται να προκύψουν στα συστήματα των αυτοκινήτων.

Την περασμένη Τρίτη το περιοδικό τεχνολογίας Wired ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι χάκερ είχαν καταφέρει να αναλάβουν τον έλεγχο ενός Jeep Cherokee μέσω του συστήματος ψυχαγωγίας του οχήματος το οποίο είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Chrysler αφορά στην εθελοντική ανάκληση των οχημάτων με σκοπό να πραγματοποιηθεί ενημέρωση στο λογισμικό του συστήματος ώστε να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο επίθεσης από χάκερ.

Τα αποτελέσματα των μελετών των ερευνητών ασφαλείας Τσάρλι Μίλερ και Κρις Βαλάσεκ αποδεικνύουν ότι είναι εφικτό χάκερ να καταφέρουν να καταλάβουν τον έλεγχο ενός Jeep Cherokee εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας το σύστημα ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου το οποίο συνδέεται με το δίκτυο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Οι δύο ερευνητές ασχολούνται εδώ και χρόνια με τη μελέτη των συστημάτων ελέγχου των αυτοκινήτων και αναπτύσσουν τρόπους με τους οποίους είναι δυνατή η αποφυγή οποιασδήποτε παραβίασης αυτών.

Λίγο αφότου η Chrysler ανακοίνωσε την ανάκληση, ο Μίλερ έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter: «Αναρωτιέμαι τι είναι πιο οικονομικό, ο σχεδιασμός ασφαλών αυτοκινήτων ή οι ανακλήσεις;».

Στην ανακοίνωσή της η Fiat Chrysler αναφέρει ότι προκειμένου κάποιος να εκμεταλλευτεί το σφάλμα που εντοπίστηκε στο σύστημα ελέγχου «πρέπει να έχει ειδικές και εκτενείς τεχνικές γνώσεις, παρατεταμένη φυσική πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο όχημα και μεγάλα χρονικά διαστήματα για να γράψει τον κακόβουλο κώδικα». Αναφέρεται επίσης ότι μία τέτοια πράξη «αποτελεί εγκληματική ενέργεια».

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο BBC ότι η ανάκληση αφορά αποκλειστικά αυτοκίνητα που έχουν πωληθεί στις ΗΠΑ και δεν αφορά στις πωλήσεις οχημάτων της Fiat Chrysler στην Ευρώπη.