Γερμανία: Αύξηση στις επιθέσεις εναντίον καταλυμάτων προσφύγων

advertisement

Ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον καταλυμάτων προσφύγων έχει αυξηθεί δραματικά στη Γερμανία. Από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο καταγράφηκαν 202 επιθέσεις.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στον συνολικό αριθμό των επιθέσεων που είχαν σημειωθεί πέρυσι ολόκληρο τον χρόνο. Το 2014 είχαν σημειωθεί 203 επιθέσεις.

Οι περισσότερες επιθέσεις έχουν διαπραχθεί από ακροδεξιούς. Στους συλληφθέντες έχουν καταλογιστεί 173 αδικήματα. Το 2014 διεπράχθησαν συνολικά 175 αξιόποινες πράξεις σε σχέση με τους πρόσφυγες, ενώ το 2013 οι αρχές είχαν καταγράψει 58 παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Τα αδικήματα έχουν καταγραφεί μέχρι τις 6 Ιουνίου. Εφέτος τον Ιούλιο σημειώθηκαν ήδη αρκετές απόπειρες εμπρησμού εναντίον προσφυγικών καταλυμάτων στη Βαυαρία, τη Βάδη Βυρτεμβέργη και την Σαξονία Άνχαλτ.

Έντονη κριτική στους Χριστιανοκοινωνιστές

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε το κόμμα του να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσουν αυτά τα έκτροπα και χαρακτήρισε «ντροπή για την Γερμανία» ότι πολλοί πρόσφυγες δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς σε αυτή τη χώρα.

Τον τελευταίο καιρό ασκείται έντονη κριτική στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα και τον Βαυαρό πρωθυπουργό Χορστ Ζέεχοφερ, του οποίου η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ειδικά καταλύματα για τους μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από βαλκανικές χώρες και δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν.

Επίσης, τα γερμανικά κρατίδια ζητούν περισσότερα χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσης των προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων «DPA» οι δαπάνες φέτος θα κυμανθούν στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πληροφορίες από DW/ Spiegel / DPA