Καταργούνται φόροι υπέρ τρίτων ύψους 2 δισ. ευρώ

advertisement

Στην κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων προχωρά η κυβέρνηση από τις αρχές του επόμενους έτους ενώ παράλληλα επιχειρεί μια καταγραφή της «τρελής» λίστας με έμμεσες επιβαρύνσεις των πολιτών οι οποίες στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων θα τινάξει στον αέρα κυρίως τα επικουρικά ταμεία.

Ο κατάλογος που έχει δημιουργηθεί από μια πρώτη καταγραφή αναφέρει 199 φόρους υπέρ τρίτων, οι 93 εκ των οποίων σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία, οι 40 επιβαρύνουν την τουριστική αγορά και 25 καταβάλλονται υπέρ διαφόρων νομικών ενώσεων.

Όπως αναφέρει το Εθνος, το ξήλωμα της παράλογης πολλές φορές λίστας ξεκίνησε με σχετικές υπουργικές αποφάσεις, συνεχίζεται με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για φόρους υπέρ τρίτων που αποτελούν έσοδα επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων και θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο με την επικαιροποιημένη λίστα των φόρων που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για να τη θέσουν υπόψη της τρόικας.

Ορισμένες από τις επβαρύνσεις είναι:

Στα ασφαλιστήρια του αυτοκίνητου που πληρώνουν οι πολίτες το 1% πήγαινε για το ταμείο εθνικής οδοποιίας. Ο φόρος καταργήθηκε πριν από ένα μήνα. Όμως το ταμείο ωστόσο είχε καταργηθεί πολύ νωρίτερα. Στο μεσοδιάστημα πολλά εκατομμύρια έχουν μείνει στα αζήτητα. Ο φόρος των ασφαλιστηρίων είναι ένας από τους πολλούς παράλογους φόρους που αλίευσε το υπουργείο Ανάπτυξης ζητώντας τη συνδρομή των πολιτών μέσω της ιστοσελίδας του.

Ακόμη, βάσει του νόμου 2121/1993, όσοι αγοράζουν χαρτί εκτύπωσης Α3 ή Α4 πληρώνουν φόρο 4% υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων και των εκδοτικών οίκων που έχουν χασούρα, όταν κάποιος φωτοτυπεί παράνομα τα έργα τους. Ο φόρος θεσπίστηκε πριν από 21 χρόνια. Την ίδια ώρα, οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό, πληρώνουν 29% χαρτόσημο για τον… ΟΓΑ προκειμένου να αναγνωριστεί ο τίτλος σπουδών.

Στους παράλογους φόρους είναι το 0,12% στα στεγαστικά δάνεια υπέρ εξαγωγέων ή το παράβολο έως 100 ευρώ στον σύλλογο υδραυλικών, ώστε να θεωρήσει την οικοδομική άδεια για την Πολεοδομία.

Άλλοι φόροι υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τους καταναλωτές είναι: η εισφορά 2% στο τσιμέντο υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης προσωπικού εταιρειών τσιμέντων, η εισφορά 0,016 ευρώ για κάθε κιλό αλεύρι που πάει για το ταμείο επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών, η εισφορά 2% στην αξία του λαδιού που παράγεται υπέρ δακοκτονίας.

Αντίστοιχα, για κάθε μελέτη που απαιτείται στα προγράμματα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία πρέπει να υπογράφεται από ιδιώτη γεωτεχνικό, καταβάλλεται ποσοστό από 2% έως και 5% της αμοιβής του μελετητή υπέρ Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ακόμη, όλοι πληρώνουν εισφορά 0,016 ευρώ επί κάθε κιλού αλευριού υπέρ Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Αρτοποιών, αλλά και εισφορά 2% επί αξίας παραγόμενου λαδιού υπέρ δακοκτονίας.

Και όσοι όμως αγοράζουν φαρμακευτικά καλλυντικά επιβαρύνονται με επιπλέον φόρο για τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων κ.ο.κ.

Τέλος, η πλέον παράλογη επιβάρυνση είναι ο φόρος δημοσίων θεαμάτων που πληρώνουν όσοι αγοράζουν εισιτήρια συναυλιών και παραστάσεων, ο οποίος ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με την απόπειρα καταγραφής των φόρων υπέρ τρίτων. Ο συγκεκριμένος, αποτελεί κατάλοιπο της εποχής της «βασιλομήτορος» Φρειδερίκης, η οποία τη δεκαετία του 1950 αποφάσισε να θεσπίσει φόρο με στόχο την ενίσχυση των «βόρειων επαρχιών» της χώρας που είχαν πληγεί από τον Εμφύλιο. Αν και τα χρόνια πέρασαν, ο φόρος συνεχίζει να επιβάλλεται. Τα έσοδα πηγαίνουν πλέον στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, του οποίου, όμως, η τύχη… αγνοείται.

Ταμεία που κινδυνεύουν

Μεγάλοι χαμένοι της κατάργησης και της μη ανακοίνωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικά.

Τα έσοδα, που θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, το Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας, θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι φόροι υπέρ τρίτων που κατευθύνονται και σε άλλους φορείς (υπουργεία, ΟΤΑ, σύλλογοι κ.λπ.) υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Μόνο για τα επικουρικά και μετοχικά Ταμεία δικηγόρων, μηχανικών, ενστόλων αρτοποιών και χημικών, η κατάργηση υπολογίζεται πως θα επιφέρει απώλειες 470 ευρώ.

Ενώ, το ΝΑΤ θα χάσει έσοδα τα οποία προέρχονται από 26 διαφορετικούς φόρους υπέρ τρίτων, το Ταμείο Εμπόρων από 24 και το Ταμείο Νομικών από 10 φόρους.

Ειδικότερα:
Τα έσοδα από τη συμμετοχή του ΟΤΕ σε ποσό 2/5 για την παροχή συντάξεων του ειδικού λογαριασμού πρόνοιας φυματικού προσωπικού
ΕΤΑΑ τομέας πρόνοιας δικηγόρων, καταβάλλεται εισφορά υπερ του φορέα σε οποιαδήποτε δημοσίευση τροποποιητικού καταστατικού εταιρείας
Τομέας πρόνοιας κληρικών. Εισφορά 4% σε αποδείξεις δαπανών και η εισφορά στα κεριά
ΕΤΑΑ τομέας πρόνοιας δικηγόρων. Έσοδα 0,85% από τις χρηματικές που επιβάλλονται.
Τομέας πρόνοιας προσωπικού εταιρειών τσιμέντου. 2% στην τιμή πώλησης του τσιμέντου
Τομέας πρόνοιας δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων. 2% στα ενοίκια δήμων, δημοτικών ιδρυμάτων και σε έργα.
Προσωπικό ιπποδρομιών. 10% από τα δελτία που δεν εξαργυρώνονται και 0,5% των ακαθάριστων εισπράξεων.
Τομέας πρόνοιας εργαζόμενων στην ΕΥΔΑΠ. 1% από κάθε λογαριασμό και 1% από κάθε προμήθεια της ΕΥΔΑΠ
Επικουρικό Ταμείο Χημικών. 0,01 από τις ποσότητες τσιμέντου, οινοπνεύματος και ζύμης αρτοποιίας.
Επικουρικό Ταμείο Αρτοποιών. 0,40 ευρώ για κάθε 25 κιλά αλεύρι