Στ. Θεοδωράκης: O Τσίπρας δεν έχει τη δυνατότητα να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να κάνουν μεταρρυθμίσεις

advertisement

Στον κίνδυνο του Grexit αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που έδωσε στο TVXS.gr, και τη δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη, λέγοντας «Υπάρχει πάντα αυτός ο κίνδυνος και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί καθώς κάθε επόμενη κρίση, θα είναι πολύ μεγαλύτερη». Στη συνέχεια τόνισε «Αυτό που θα μας βγάλει από την κρίση είναι οι μεταρρυθμίσεις και εδώ είναι το ζήτημα εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να το καταφέρει και δεν θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Αυτό με κάνει να φοβάμαι ότι και αυτό το πρόγραμμα μπορεί να πάει στράφι». Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο θέμα των εκλογών, λέγοντας ότι «Όταν η χώρα είναι σε τόσο δεινή θέση είναι απερισκεψία να σκέφτεσαι πως θα τακτοποιήσεις το κόμμα σου κάνοντας εκλογές» και ότι «δεν πρέπει να πληρώσουμε το εσωκομματικό πρόβλημά του ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, δεν άφησε ασχολίαστο το νέο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες τονίζοντας ότι «Το νομοσχέδιο καλέσαμε την κυβέρνηση να το φέρει από την πρώτη στιγμή, άρα συμφωνούμε ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν και συμφωνούμε ότι όλοι πρέπει να ελέγχονται», προσέθεσε όμως ότι «έχουμε πολύ σοβαρές ενστάσεις σε κάποιες από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο επικεφαλής του ποταμιού μίλησε:

Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου:

Μια βουλευτής που αναλαμβάνει τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής, δεν αποτελεί ένα κόμμα από μόνη της. Δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί την έδρα για να κατακεραυνώνει περί αντισυνταγματικότητας την πρόταση της Κυβέρνησης η οποία την πρότεινε γι’ αυτή τη θέση. Σε ό,τι αφορά εμάς, νομίζουμε ότι αυτόν τον κόμπο που πρέπει να τον λύσει αυτός που τον δημιούργησε, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας. Εκείνος είχε την πρωτοβουλία να την προτείνει και έτσι πρέπει να έχει και την πρωτοβουλία σε ότι αφορά την αντικατάστασή της.

Για την στάση του Ποταμιού απέναντι στην Κυβέρνηση:

Εμείς δεν στηρίζουμε την Κυβέρνηση και έχουμε πολλούς λόγους να μη την στηρίζουμε. Tα πρόσωπα που την απαρτίζουν δεν είναι αυτά που θέλουμε και δεν είναι πρόσωπα που μπορούν να βγάλουν την κοινωνία από την κρίση. Αντιθέτως, είναι πρόσωπα που βυθίζουν την κοινωνία σε κρίση. Εμείς στηρίζουμε την επιλογή του Πρωθυπουργού να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και το ευρώ. Αυτό στηρίζουμε και αυτό ψηφίζουμε. Στα υπόλοιπα νομοσχέδιά που θα φέρει η Κυβέρνηση, είτε είναι για την παιδεία, είτε είναι το δημόσιο, είτε είναι για κάτι άλλο θα είμαστε αυστηροί κριτές. Θα καταψηφίσουμε αν είναι ανάγκη, θα απέχουμε αν είναι ανάγκη, θα υπερψηφίσουμε αν είναι ανάγκη. Θα αποφασίζουμε κατά περίσταση με βάση το καλό της κοινωνίας.

Για το αν θα συμμετείχε το Ποτάμι σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

Δεν θα μετείχε το Ποτάμι σε μια τέτοια κυβέρνηση γιατί η πρότασή του είναι λίγο πιο συνολική, δεν είναι δηλαδή του τύπου «πάρε δυο Υπουργεία Σταύρο». Στην τελευταία μου συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, ήμουν σαφής. Έλεγα: χρειάζεται μια ομάδα δέκα ανθρώπων και δέκα στόχων. Ο Πρωθυπουργός δηλαδή λέει: αυτοί είναι οι στόχοι μου αυτή τη στιγμή, έχω αυτούς τους δέκα ανθρώπους και προχωράμε για να πετύχουμε τους στόχους. Δεν ρωτάμε τις συνιστώσες, δεν ρωτάμε το Ποτάμι, δεν ρωτάμε το ΠΑΣΟΚ. Παίρνουμε βέβαια εντολή από τη Βουλή αλλά κάπως έτσι θα έπρεπε να πορευτεί ένα καινούργιο κυβερνητικό σχήμα. Δεν είναι όμως στη λογική του Αλέξη Τσίπρα αυτό και έτσι το Ποτάμι δεν μετέχει. Θα είναι όμως πιο χρήσιμο στην αντιπολίτευση, ως αντιπολίτευση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών.

Για το αν η συμφωνία δώσει διέξοδο στην κρίση:

Οι συμφωνίες είναι χαρτιά. Το σημαντικότερο είναι οι άνθρωποι. Εάν οι άνθρωποι είναι ικανοί τότε η συμφωνία αυτή μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί. Εμείς υποδείξαμε 17 συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε στη συμφωνία. Έχουμε διαφορετική γνώμη για τους αγρότες, την επιχειρηματικότητα, τους άνεργους νέους. Έχουμε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Και είπαμε: πάμε να κάνουμε τη συμφωνία και αμέσως μετά περάσουμε στις διορθώσεις και τις βελτιώσεις. Είναι πολύ όμως πολύ σημαντικό ποιοι θα χειριστούν τις διορθώσεις. Αυτό που θα μας βγάλει από την κρίση είναι οι μεταρρυθμίσεις και εδώ είναι το ζήτημα εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να τους πείσει και δεν θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό φοβάμαι ότι και αυτό το πρόγραμμα μπορεί να πάει στράφι.

Για το Grexit:

Δεν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο του Grexit. Υπάρχει πάντα αυτός ο κίνδυνος και γι’ αυτό εδώ πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί κάθε επόμενη κρίση, θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Έχει απόλυτο δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο, μόνο που έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει πολύ νωρίτερα ότι κάποιοι είναι με το πιστόλι και μας περιμένουν στη γωνιά.

Για το αν υπάρχει «δραχμοσυμμορία» εκτός Ελλάδας και εντός Ελλάδας:

Φυσικά και υπάρχει δραχμοσυμμορία. Θα σας πω μερικούς πρωταγωνιστές: πρώτον είναι κάποιοι φαλιρισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω και περιμένουν να περάσουμε στη δραχμή για έρθουν να αγοράσουν κοψοχρονιά. Αυτοί προσπαθούν να ενισχύσουν κάποιους πολιτικούς που είναι υπέρ της δραχμής ή μπορεί να ενισχύουν κάποιους σχολιαστές που είναι υπέρ της δραχμής αφού όταν έχεις τόσα πολλά συμφέροντα κάνεις τα πάντα για να τα ενισχύεις. Το είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός, ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που προσπαθούν να κερδίσουν από αυτή τη μετάβαση. Αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή στο lobby της δραχμής. Η άλλη είναι ο Σόιμπλε και η παρέα του, για άλλους λόγους όμως. Αυτοί θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι είμαστε σκληροί με τους Έλληνες και ότι όποιος δεν ακούει τη γερμανική εντολή θα πρέπει να φεύγει από το κάδρο. Τέλος, υπάρχουν και κάποιοι Πολιτικοί στην Ελλάδα, θέλω να πω καλοπροαίρετα αφού δεν τους βάζω ότι αναγκαστικά στην κατηγορία των πληρωμένων, που λένε ότι «μήπως θα είναι καλύτερη η δραχμούλα»…

Για το ενδεχόμενο εκλογών:

Όταν είμαστε σε τέτοια δεινή θέση, στην οικονομία κυρίως, είναι απερισκεψία να σκέφτεσαι πως θα τακτοποιήσεις το κόμμα σου κάνοντας εκλογές. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει η χώρα πρώτα να σταθεροποιηθεί, να πάρει μπροστά η οικονομία, να υπάρξουν δουλειές, να μην υπάρχει ο κίνδυνος της σύγκρουσης με την Ευρώπη, να παραμεριστούν τα σενάρια της εξόδου και μετά να δώσουμε πολιτικές λύσεις. Όχι όμως να πληρώσουμε το εσωκομματικό πρόβλημά του ΣΥΡΙΖΑ. Να πάμε δηλαδή σε μία εκλογική μάχη για να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εσωκομματικές του διαφορές; Πριν έξι μήνες εκλέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας και πήρε την εντολή να κυβερνήσει. Γιατί δεν το σέβονται στον ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή φτάσαμε, και εδώ είναι το παράλογο, εγώ που είμαι πολιτικός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα να υπερασπίζομαι την ύπαρξή του.

Για το ενδεχόμενο ενός εκλογικού μετώπου με ΝΔ & ΠΑΣΟΚ:

Πείτε μου πότε έγινε μία συνάντηση μου με τον Αντώνη Σαμαρά; Ποτέ. Πότε έγινε μια συνάντηση μου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Ποτέ. Συνέχεια γράφανε τα troll «γίνεται συνάντηση, θα γίνει συνάντηση, ετοιμάζονται παρασκηνιακές συναντήσεις». Ούτε μία φορά, ούτε ένα κοινό τηλεφώνημα των τριών μας. Ποτέ. Υπήρξε η πρόταση αλλά όχι σε μένα, γιατί κανείς δεν έφτασε σε μένα να μου πει ότι «θέλω να κάνουμε μέτωπο». Εμείς λοιπόν από τότε και μέχρι σήμερα τους λέμε «όχι». Πρωτίστως γιατί έχουμε πολλές διαφορές, καθώς μπορεί να μας ενώνει η Ευρωπαϊκή πορεία, αλλά μας χωρίζουν πάρα πολλά άλλα πράγματα. Και με τον Αλέξη Τσίπρα μας ενώνει η Ευρώπη και μας χωρίζουν πολλά άλλα πράγματα. Κατά δεύτερο γιατί εμείς αποτιμάμε διαφορετικά τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος. Το Ποτάμι λέει ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας σήμερα είναι και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί. Δεν έγιναν φυσικά όλα τα κακά τους τελευταίους έξι μήνες αλλά έγιναν πολλά από αυτά. Ακόμη περισσότερα κακά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Η απερισκεψία του Αντώνη Σαμαρά, η αδυναμία του να κάνει κάποιες στοιχειώδεις αλλαγές στην κοινωνία, το κράτος της Καλαμάτας που ήρθε να πάρει ένα μέρος του δημοσίου. Το ότι σήμερα λέμε ότι αντίστοιχα πράγματα κάνει ο Πάνος Καμμένος, Βουλευτές και Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δε σημαίνει ότι έχουμε ξεχάσει τι έκανε και το ΠΑΣΟΚ τι έκανε και η Νέα Δημοκρατία.

Για το νομοσχέδιο των τηλεοπτικών αδειών:

Το νομοσχέδιο καλέσαμε την κυβέρνηση να το φέρει από την πρώτη στιγμή, άρα συμφωνούμε ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν και συμφωνούμε ότι όλοι πρέπει να ελέγχονται. Να σας πω δύο ενστάσεις όμως. Η μία είναι η εξής: Γιατί ο Υπουργός είναι αυτός που καθορίζει τα κανάλια, πόσα κανάλια θα πάρουν άδεια, γιατί σε ποια χώρα συμβαίνει αυτό; Γιατί ο εκάστοτε Υπουργός να αποφασίζει; Πρέπει να αποφασίζει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο και το οποίο θα ορίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής. Και η άλλη ένστασή μας είναι: γιατί είναι μόνο οικονομικά κριτήρια τα κριτήρια για το ποιος θα πάρει άδεια για την τηλεόραση; βάζουν σε πλειστηριασμό σε κάποιες άδειες κι όποιος έχει λεφτά τις παίρνει. Αυτό είναι το ζήτημα; Δηλαδή δεν υπάρχουν τρία καινούρια τζάκια ή τρία παλιά τζάκια που θα έρθουν να βάλουν τα λεφτά και θα θέλουν να οδηγήσουν το κανάλι να λέει κάθε μέρα ζήτω ο τάδε;