(ΦΩΤΟ)-ΑΙΓΙΟ:Με λαμπρότητα γιόρτασε ο Συνοικισμός Νικ.Πλαστήρα την Αγία Άννα

advertisement

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, η μεγαλύτερη συνοικία του Αιγίου, ο Συνοικισμός Νικολάου Πλαστήρα, τίμησε την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοπρομήτορος Άννης, με λατρευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίας Άννης και πέριξ αυτού.

Πλήθος κόσμου, ιερού κλήρου και πιστών έδωσαν το «παρών», προσευχήθηκαν και προσκύνησαν το Άγιο λείψανο και τη θαυματουργή εικόνα, προερχόμενη από το Βόρι της Προικοννήσου. Το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιουλίου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτάνευση του Αγίου λειψάνου και της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Άννης.

AGIA ANNA 04

Το Σάββατο το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Όρθρος μετ’ αρτοκλασίας και εν συνεχεία πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις προεξείχε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας π. Ευσέβιος Σπανός, ο οποίος με τον εύστοχο λόγο του, καθήλωσε τους πιστούς που, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα, κατέκλυσαν το ναό. Ιδίως δε, κατά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία παρέστη μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Μεντζελόπουλο, ο Ηγούμενος αναφέρθηκε στην πνευματικότητα με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, παρατηρώντας πως στην πραγματικότητα, αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι κρίση αξιών και όχι χρημάτων. Όπως τόνισε, ΄΄η σωτηρία βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία. Εκτός αυτής βρίσκονται το ψέμα και η πλάνη΄΄. ΄΄Υπάρχει η ζωή των υλικών αγαθών, υπάρχει και η ζωή της απομόνωσης, της πνευματικότητας. Επειδή δεν μπορούμε όλοι να αποσυρθούμε και να ζήσουμε μόνοι με τον Θεό, έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε στα της Εκκλησίας και στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Μέσα από τα μυστήρια της Εκκλησίας μας μπορούμε να γίνουμε δυνατοί και να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες της ζωής΄΄, επισήμανε ο Άγιος Ηγούμενος, αναφέροντας ως παράδειγμα της ζωής της Αγίας Άννης που, μόλις έφερε την Παναγία στον κόσμο, αφιέρωσε τη ζωή της στην προσφορά προς το συνάνθρωπο. Ως την πλέον ελπιδοφόρα προοπτική χαρακτήρισε, ο πατήρ Ευσέβιος, και το γεγονός ότι υπάρχουν και στις μέρες μας Άγιοι που με το βίο τους κατευθύνουν τη ζωή μας, αναφερόμενος στον Άγιο Παΐσιο αλλά και τον Άγιο Πορφύριο, ο οποίος μόλις πριν από δύο χρόνια ανακηρύχθηκε Άγιος.

Θερμές ευχαριστίες προς όλους τους ιερείς που χοροστάτησαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις και κυρίως προς τον π. Ευσέβιο Σπανό που ήρθε από τα Καλάβρυτα για την Αγία Άννα του Συνοικισμού, εξέφρασε, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο πρωτοπρεσβύτερος, εφημέριος του εορτάζοντος ναού π. Αγαθόνικος Τσάκαλος, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει και τους πιστούς. Ακολούθησε κέρασμα στο Ενοριακό Κέντρο που βρίσκεται απέναντι από τον ναό.
Υπενθυμίζεται ότι απόψε το βράδυ, θα ψαλεί Παρακλητικός Κανόνας της Αγίας Άννης υπέρ υγείας και σωτηρίας των χριστιανών και ευλαβών προσκυνητών.

 

AGIA ANNA 002