Αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πριν τις 20/8

advertisement

Το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης πριν τις 20 Αυγούστου θέλει η κυβέρνηση, που δεν θέλει να δώσει άλλοθι στη «νέα» τρόικα να φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να δοθεί στη χώρα ένα νέο δάνειο-γέφυρα για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων.

Ο χρόνος πιέζει, ο Ιούλιος είναι ήδη στο τέλος του, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν ακόμη έρθει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να φουντώνει η φημολογία περί χορήγησης ενός ακόμη δανείου μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση υποχρεούται να καταβάλλει στην ΕΚΤ ποσό ύψους 3,2 δισ. ευρώ για ελληνικό ομόλογο που λήγει.

Μία τέτοια εξέλιξη θέλει να αποφύγει η Αθήνα καθώς θα έφερνε νέα δέσμη προαπαιτούμενων που έπρεπε να ψηφιστούν στην κορύφωση του ελληνικού καλοκαιριού, δηλαδή τα μέσα Αυγούστου.

Η υπό τελική διαπραγμάτευση συμφωνία θα έχει τριετή διάρκεια, άμεση ισχύ, και ύψος δανείου περί τα 86 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το τρίτο πακέτο διάσωσης που θα δοθεί στην Ελλάδα από το 2010.

Μείζον θέμα για το Μαξίμου είναι μαζί με τη δανειακή σύμβαση να υπογραφεί και η δέσμευση των δανειστών για την διευθέτηση του χρέους. Χωρίς αυτή, η κυβέρνηση θα βγει ακόμα περισσότερο λαβωμένη από τη διαπραγμάτευση και θα ακολουθήσουν ραγδαίες και απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται ούτε η προσφυγή στις κάλπες.