Τρόικα: «Θέλουμε να δούμε και τους υπουργούς»

advertisement
“Αν ο χρόνος εξαντληθεί και απαιτηθεί νέο δάνειο γέφυρα, τότε τα κράτη μέλη θα το θεωρήσουν αποτυχία των συνομιλιών και θα δυσκολευτούν να συμφωνήσουν”. Με αυτά τα λόγια πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξηγεί το διπλό πρόβλημα με το οποίο πάει η Ελλάδα στην διαπραγμάτευση των επόμενων τριών εβδομάδων, έχοντας ήδη χάσει μια εβδομάδα, προσπαθώντας να φτιάξει την ατζέντα της τρόικας.

Στις Βρυξέλλες ήδη αυτή η καθυστέρηση δεν ακούγεται και τόσο καλά. “Ακόμα και αν ο επίτροπος Μοσκοβισί θέλει να διευκολύνει, το παιχνίδι δεν είναι πια μόνο στα χέρια της Κομισιόν. Σας θυμίζω ότι έχει μεσολαβήσει μια δραματική Σύνοδος της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις δεν είναι στο χέρι της Κομισιόν να χαλαρώσουν ή να ερμηνευτούν”, λέει πηγή του real στο Συμβούλιο.

Τι ακριβώς συνέβη; Η ελληνική πλευρά έπρεπε να καλέσει την τρόικα επισήμως για συνομιλίες στην Αθήνα. Η “πρόσκληση” έχει νόημα, μόνο όταν αποτελείται από πλήρη ατζέντα. Αυτή ήταν η μέθοδος μέχρι το καλοκαίρι του 2014.

Όταν όμως το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να φτιάχνει την ατζέντα, όπου σαφώς έπρεπε να περιλάβει συναντήσεις με υπουργούς, υπήρξαν 3 τουλάχιστον υπουργοί που αντέδρασαν.

Βεβαίως στον πυρήνα της κυβέρνησης ακούστηκαν φωνές του τύπου “να μην υπάρξουν πλάνα με ελέγχους σε υπουργεία”, με αποτέλεσμα η ατζέντα να μην είναι έτοιμη μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Μάλιστα πηγή της κυβέρνησης είχε δεδομένο από το πρωί της Πέμπτης ότι η κάθοδος της Τρόικας δεν θα γίνει πριν από τη Δευτέρα, πληροφορία που μετέφερε στο real.

Βεβαίως, όλα αυτά στις Βρυξέλλες μπορούν να αποσιωπηθούν, στις άλλες όμως πρωτεύουσες ξυπνάνε μνήμες Brussels group – δηλαδή σύμφωνα με όλες τις 18 αντιπροσωπείες των εταίρων έναντι των θεσμών της ΕΕ “του πλέον αποτυχημένου μοντέλου ελέγχου”.

“Δεν είμαι πια καθόλου σίγουρος ότι όσα λέγαμε, μεταφέρονταν στους υπουργούς στην Αθήνα”, λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης. “Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”.
Ακόμα και για την ομάδα Γιούνκερ “ownership – ιδιοκτησία του προγράμματος” σημαίνει πολιτικές κινήσεις από τους υπουργούς και όχι μια αίσθηση αυτόματου πιλότου.

Βεβαίως, στις Βρυξέλλες τα στελέχη των θεσμών της ΕΕ γνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, υπαρκτό, ίσως να μπει κάτω από το χαλί για 3 εβδομάδες, αλλά το επιτείνουν οι επικείμενες – σε κάποια φάση – εκλογές.

Ο έλεγχος θα βγάλει ένα πρόγραμμα – μνημόνιο και το κείμενο αυτό θα ανοίγει και πάλι το δρόμο σε παρεμβάσεις στο δημόσιο και στην κλειστή ιδιωτική οικονομία. Η κυβέρνηση θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις να ξεφύγει από το αυστηρό πρόγραμμα της τριετίας.

Οι λόγοι όμως της καθυστέρησης, ίσως οπλίσουν και πάλι το χέρι εκείνων που στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να μην πιστεύουν στο μέλλον της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα.

Ευελιξία θα υπάρξει από την τρόικα, κακώς νοούμενες υποχωρήσεις σε διαρθρωτικά θέματα όμως όχι. Σε αντίθεση με κάποιους στην Ελλάδα, οι άλλοι 18 πιστεύουν στην αναγκαιότητα των κινήσεων που γίνονται.