Απόφαση για κούρεμα καταθέσεων μέσα στον Αύγουστο;

advertisement

Το κούρεμα καταθέσεων όπως έγινε στην Κύπρο, πρέπει να αποσαφηνιστεί μέσα στο καλοκαίρι δήλωσε, παίρνοντας όμως…αποστάσεις, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστιάν Νουαγιέ

– Πρέπει να δοθεί “μια πρώτη ένεση κεφαλαίου” στις ελληνικές τράπεζες πριν από το φθινόπωρο τόνισε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης

– Με συνέντευξη του στη Le Monde ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας υποστηρίζει πως το νέο Μνημόνιο θα υπογραφεί στις 11 Αυγούστου

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγιέ εκτίμησε ότι μια πρώτη ένεση κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες θα ήταν επιθυμητή για τη σταθεροποίηση του κλάδου χωρίς να περιμένει κανείς τα αποτελέσματα των τεστ που θα κάνει η ΕΚΤ το φθινόπωρο για να προσδιορίσει τις ακριβείς τους ανάγκες.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Νουαγιέ υποστηρίζει ότι η πρώτη δόση του νέου σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου πρέπει να δοθεί αμέσως μετά την υπογραφή του σχεδίου στήριξης ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της που αναμένεται στις 11 Αυγούστου.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι καταθέσεις», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να ζητηθεί η συνεισφορά των καταθετών, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013, δήλωσε ότι πρόκειται «για μια από τις πτυχές που πρέπει να αποσαφηνιστεί όσο συντομότερα γίνεται, εάν είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Από την πλευρά του, δήλωσε ότι είναι ενάντια στην ιδέα του να προσφύγει κανείς στους μεγάλους Έλληνες καταθέτες, επειδή σήμερα στην πλειονότητά τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

”Αυτό θα κατέστρεφε τα παραγωγικά μέσα της χώρας, η θέση αυτή είναι ευρέως αποδεκτή στο συμβούλιο των διοικητών της ΕΚΤ”.