Το παρασκήνιο της παραμονής Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ

advertisement

Η επικύρωση της παραμονής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ, ήρθε σε λιγότερο από είκοσι μέρες από όταν παραιτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και ο ίδιος ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος.

Η νομιμοποίηση του κ. Μεϊμαράκη μέχρι την  άνοιξη του 2016, από την Πολιτική Επιτροπή, το πολυπληθέστερο αντιπροσωπευτικό κομματικό Όργανο της ΝΔ που αριθμεί 500 και πλέον μέλη, έγινε σε κλίμα ομοφωνίας και ομοψυχίας, γεγονός που τον ισχυροποιεί ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που αναμένονται σύντομα

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα έντονων ζυμώσεων στο παρασκήνιο, που δημοσίως πήραν τη μορφή του κειμένου με τις υπογραφές 57 βουλευτών από τους 76 που διαθέτει η ΝΔ,  καθώς στόχος όλων των στελεχών που βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Μεϊμαράκη τις τελευταίες ημέρες (Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης, Ολγ. Κεφαλογιάννη κλπ), ήταν να αφήσουν στην άκρη τις εσωκομματικές αντιθέσεις και να βάλουν σε προτεραιότητα τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή, χαρτογράφησε τη στρατηγική της κεντροδεξιάς παράταξης αναφορικά με την πορεία της χώρας και προσδιόρισε το ιδεολογικό στίγμα μακριά από τα άκρα, στο μεσαίο δρόμο του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου, με έμπειρα γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη να υπενθυμίζουν ότι όποτε η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, είχε στραφεί προς τον κεντρώο χώρο.

Έχοντας ιστορικές αναφορές στην κεντροδεξιά παράταξη, ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος είναι ο πρώτος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ που γίνεται πρόεδρος του κόμματος, δημιούργησε ένα έντονα συναισθηματικό κλίμα και από τη μια υπερασπίστηκε το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και από την άλλη εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Μεϊμαράκη αξιολογείται θετικά και από πρόσωπα που είχαν αποστασιοποιηθεί από τη Συγγρού και από κόσμο που είχε απομακρυνθεί από τη ΝΔ. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της ΔΑΚΕ ΙΤ, Νίκου Κιουτσούκη, που είχε συγκρουστεί με την προηγούμενη ηγεσία και ο οποίος με πρόσφατη δήλωσή του, επικρότησε την επιλογή του κ. Μεϊμαράκη και την κατεύθυνσή του προς το κοινωνικό, μεταρρυθμιστικό κέντρο.

Οι ομιλίες των στελεχών

Στην Πολιτική Επιτροπή μίλησαν και στελέχη που κινούνται πιο δεξιά από το μεσαίο χώρο, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος είπε ότι «αυτή η παράταξη που λέγεται δεξιά στην Ελλάδα, αυτό εκπροσωπούμε, αυτό είμαστε και αυτό δε φτιάχτηκε ούτε αλλάζει». Ωστόσο διευκρίνισε ότι η ΝΔ έδωσε την πλήρη εμπιστοσύνη στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όχι απλώς να είναι πρόεδρος της ΝΔ, αλλά όποτε χρειαστεί να είναι ο αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδος, είμαστε ετοιμοπόλεμοι.

Ακολούθησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, που αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά έθεσε το ερώτημα: «που είναι αυτοί που τον κατηγορούσαν για εκστρατεία του φόβου; Όλοι μιλήσαμε πριν το δημοψήφισμα αλλά το αποτέλεσμα το χρεώθηκε ο Σαμαράς. Αποφάσισε να φύγει». Όπως σημείωσε και αυτός όμως «ευτυχώς η αλήθεια είναι, παρέδωσε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έφερε σε χρόνο μηδέν μεγάλη ηρεμία στο κόμμα».

Στον κ. Γεωργιάδη απάντησε ο γραμματέας της Π.Ε. Ανδρέας Παπαμιμίκος, λέγοντας πως ο ίδιος ήταν μετριοπαθής και θεωρούσε κινδυνολογία αυτά που έλεγε ο βουλευτής της ΝΔ. «Οφείλω να ομολογήσω δημόσια ότι δικαιώθηκε ο Άδωνις», δήλωσε χωρίς όμως να αφήσει να πέσει κάτω η αναφορά του κ. Γεωργιάδη για το δημοψήφισμα: «Και στο δημοψήφισμα, όλοι βγαίναμε και μιλάγαμε, αλλά εσύ, σίγουρα έχεις το ρεκόρ» του είπε.

Πριν την Πολιτική Επιτροπή, είχε συνεδριάσει στις 11 το πρωί της Παρασκευής, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, που ετοίμασε τη σχετική εισήγηση, ενώ ομόφωνα αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου εν ενθέτω χρόνο μέχρι την άνοιξη του 2016, αφού συνεκτιμήσει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης στη συνέχεια, προανήγγειλε σύγκλιση της Π.Ε. στα τέλη Σεπτεμβρίου για την κατάρτιση του νέου προγράμματος της ΝΔ.

Το λόγο πήραν και εκπρόσωποι της γενιάς των σαραντάρηδων, όπως ο Βασίλης Τοκάκης και ο Γιάννης Οικονόμου, με τον πρώτο να στηλιτεύει τις επιλογές της ηγετικής ομάδας Σαμαρά μετά τις 25 Ιανουαρίου. «Τα αυτιά και τα μάτια της τότε ηγεσίας ήταν κλειστά. Η ελπίδα της παρένθεσης που καλλιεργούνταν από ορισμένους όπως προβλέψαμε έγινε αγκύλη και εκεί χωρέσαμε όλοι. Την αγκύλη την άνοιξε ο λαός με το δημοψήφισμα. Η ήττα ήταν εκκωφαντική. Ήμασταν ανέτοιμοι και κατώτεροι των περιστάσεων αφήνοντας ουσιαστικά το ευρωπαϊκό μέτωπο ακέφαλο», είπε ο κ. Τοκάκης που χαρακτήρισε τον κ. Μεϊμαράκη ως το «ιδανικό πρόσωπο» για να ηγηθεί και να οδηγήσει τη ΝΔ «με ασφάλεια σε ένα ανοιχτό στην κοινωνία συνέδριο από όπου η Παράταξη θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της».